Ο Κώστας Ρούσσινος, διοικητικό στέλεχος του Ολύμπου και υποψήφιος στις προ διετίας εκλογές της ΕΠΣ Κέρκυρας, εξέδωσε ανακοίνωση, αναφορικά με την εκδίκαση της εις βάρος του αγωγής από τον Γιάννη Βλαχόπουλο μέλους της παράταξης “Κερκυραϊκή Συμμαχία-Ανατροπή”.
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
«Στις 15 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο Κέρκυρας αγωγή στελέχους της ποδοσφαιρικής παράταξης «ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ» κατά του προσώπου μου με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισής του μέσα από ανακοινώσεις μου κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κέρκυρας (ΕΠΣΚ) του 2016 στις οποίες ήμασταν υποψήφιοι διαφορετικών συνδυασμών. Με την αγωγή αυτή ο ενάγων ζητά αποζημίωση 15.000 ευρώ καθώς και τη λήψη, προληπτικά, και άλλων ποινών σε βάρος μου για ενδεχόμενες μελλοντικές συμπεριφορές μου!
ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ!
Σε σχέση με αυτή την υπόθεση θα ήθελα να δηλώσω τ΄ ακόλουθα:
1. Όλη η Ελλάδα, ποδοσφαιρική και μη, γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες πραγματοποιήθηκαν το 2016 οι εκλογές σε όλες τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ). Γνωρίζει δηλαδή την πολύμορφη παρέμβαση δύο μπλοκ Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών (ΠΑΕ) που ανταγωνιζόμενα επεδίωκαν με κάθε μέσο να εξασφαλίσουν, το καθένα για τον εαυτό του, την πλειοψηφία στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και κατά προέκταση τον έλεγχο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
2. Όλη η ποδοσφαιρική, και όχι μόνο, Κέρκυρα γνωρίζει ότι στις εκλογές της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κέρκυρας (ΕΠΣΚ) του 2016, όπου συμμετείχαν 3 ψηφοδέλτια, τα 2 από αυτά είχαν ξεκάθαρα δηλώσει την υποστήριξή τους στα μπλοκ των ΠΑΕ (το καθένα σε διαφορετικό). Το ένα από αυτά (το ψηφοδέλτιο της σημερινής πλειοψηφίας της ΕΠΣΚ) στήριζε τις δυνάμεις που προωθούσαν τον κ. Ελευθεριάδη για πρόεδρο της ΕΠΟ και το άλλο (αυτό της σημερινής μειοψηφίας), στο οποίο υποψήφιος ήταν και ο ενάγων μου, στήριζε αυτούς που ήθελαν για πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας τον κ. Γραμμένο. Από τη δική τους μεριά τους οι ΠΑΕ είχαν ουσιαστική παρέμβαση παρέχοντας πολύμορφη υποστήριξη στους συνδυασμούς αυτούς. Το τρίτο ψηφοδέλτιο, η «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ – ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ», του οποίου ήμουν υποψήφιος, πήγε κόντρα στο ρεύμα αρνούμενο να μετατραπεί σε «μεταπράτη» των αντιλήψεων και των πρακτικών των εταιρειών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στα ερασιτεχνικά σωματεία.
3. Όλη η Ελλάδα και η ποδοσφαιρική Κέρκυρα γνωρίζει ότι το 2016 στις εκλογές σε όλες σχεδόν τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, και βεβαίως και του νησιού μας, αποτιμήθηκε, από τις ΠΑΕ και τους εκπροσώπους τους, η τιμή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου με πολλά … μηδενικά! Μηδενικά κοινωνικής και ηθικής παρακμής στο πλαίσιο της χρήσης μέσων … πειθούς προκειμένου να υποστηριχθούν τα ψηφοδέλτια (και του ενάγοντα) που σχετίζονταν με το ένα ή το άλλο επιχειρηματικό μπλοκ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
4. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι οι αιρετοί σε κοινωνικούς φορείς και αξιώματα καθώς και οι υποψήφιοι γι’ αυτά υπόκεινται στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας σε δημόσια κριτική. Αυτή βεβαίως αφορά (ή πρέπει να αφορά) τις απόψεις και την πρακτική των κρινόμενων στον κοινωνικό τομέα ενασχόλησης τους (π.χ. πολιτικό, αθλητικό κλπ). Η κριτική αυτή δεν στοχεύει και φυσικά δεν προκαλεί βλάβη σε αυτόν που την δέχεται σε επαγγελματικό, προσωπικό ή οικογενειακό επίπεδο. Τέτοια ήταν και η κριτική που ασκήθηκε προς τον ενάγοντα μέσα από τις ανακοινώσεις μου με αφορμή τις εκλογές της ΕΠΣ Κέρκυρας. Κριτική που ήταν αμιγώς ποδοσφαιρική και εστίαζε πάνω σε απόψεις και επιλογές του που αφορούσαν τον αθλητισμό. Μία απλή ανάγνωση αυτών των ανακοινώσεων μπορεί να πείσει και τον πλέον κακόπιστο.
5. Όλοι οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι και συμπεριφερόμενοι πολίτες γνωρίζουν ότι η δικαστική δίωξη φορέων και προσώπων, που συμμετέχουν στη δημόσια ζωή, αποτελεί πράξη ποινικοποίησης της κοινωνικής δράσης και αντιδημοκρατική εκτροπή. Αυτή είναι η ουσία της αγωγής του κατηγόρου μου. Η μεταφορά δηλαδή της πολιτικής, κοινωνικής και συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης στις δικαστικές αίθουσες και η προσπάθεια έτσι επιβολής συνθηκών «γύψου» στο δημόσιο διάλογο. Σε αυτό το ζήτημα οφείλει, κατά τη γνώμη μου, να πάρει θέση η ΕΠΣ Κέρκυρας. Ισχύει η περσινή τοποθέτηση του προέδρου της στην Γενική Συνέλευση των σωματείων όπου είχε πει ότι «το τι έγινε στις εκλογές το ξέρουμε όλοι. Κανείς μας δεν μπορεί να μιλά για ηθική εκτός από έναν…. (σ.σ. όλοι κατάλαβαν ότι εννοούσε τον υπογράφοντα τούτη την ανακοίνωση )» καθώς επίσης ότι « οι διαφορετικές μας απόψεις και οι διαφορές μας δεν πρέπει να λύνονται στα δικαστήρια…». Τι έχουν να πουν η κ. Υδραίου, η υποψήφια δήμαρχος, της οποίας επιτελικός στέλεχος είναι ο ενάγων καθώς και ο κ. Άνθης ο οποίος είναι επικεφαλής παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά και του ψηφοδελτίου στο οποίο συμμετείχε ο ενάγων; Τέτοια «δημοκρατική» λογική και πρακτική υποστηρίζουν; Ποια η θέση των πολιτικών, κοινωνικών και αθλητικών φορέων του νησιού μας;
Η «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ» ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ!
Όσοι γνωρίζουν το περιεχόμενο των παρεμβάσεων της «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ» αλλά και έζησαν τα διαδραματιζόμενα στις εκλογές της ΕΠΣ Κέρκυρας το 2016 ξέρουν καλά ότι:
α) Μέσα σε ένα βαλτώδες περιβάλλον οι 43 που υπέγραψαν τη διακήρυξη της «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ» έκαναν την επιλογή ν’ αγωνιστούν για να σώσουν την τιμή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Προτίμησαν μάλιστα να νικήσουν … χάνοντας …!
β) Στη ζωή υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται! Η «αμαρτία» της «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ» ήταν το ό,τι είπε όλα αυτά που όλοι ήξεραν ότι γίνονται από τα πανίσχυρα μπλοκ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά δεν τολμούσε κανείς να τ’ αναφέρει δημόσια και ενυπόγραφα.
γ) Στις εκλογές της ΕΠΣΚ η «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ» επέλεξε από τα πολλά μηδενικά …, που μοιράζονταν, να πάρει ένα! Το μηδέν ψήφους! Αυτό γιατί η τιμητική έστω μία ψήφος στο καθαρό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αποδείχθηκε πολύ ακριβή … θυσία!
ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ!
Σε ό,τι αφορά την προσωπική μου θέση στο όλο ζήτημα θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:
α) Στην ζωή μου επέλεξα να γίνω φιλόλογος γιατί με συγκινούσε η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Στις ανακοινώσεις μου καθώς και σε αυτές της «ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» το εργαλείο αυτό χρησιμοποιήθηκε με αυστηρό μεν αλλά προσεγμένο τρόπο προκειμένου να αναδειχθούν παθογένειες του ποδοσφαίρου μας. Η επαγγελματική ιδιότητα του εκπαιδευτικού είναι παράλληλα συνυφασμένη και με την προαγωγή του ήθους, τη διαπαιδαγώγηση. Και μόνο αυτό μου υπαγόρευε να τοποθετηθώ με τον τρόπο που έπραξα στην περίοδο των εκλογών της ΕΠΣ Κέρκυρας και ν’ αντισταθώ στα μηδενικά … του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τη συνδικαλιστική και παραταξιακή ασυνέπεια του ενάγοντα. Ο ενάγων όμως μου προτείνει ν’ αποσύρει την αγωγή, αρκεί να του ζητήσω συγνώμη! Νομίζω ότι κάνει πως δεν καταλαβαίνει! Τη συγνώμη την οφείλει ο ίδιος! Την οφείλει προς τη νεολαία, τους αθλούμενους και την κοινωνία μας για τ’ άσχημα μηνύματα που τους έδωσε. Την οφείλει φυσικά μαζί με πολλούς άλλους!
β) Στην ενασχόληση μου με το ποδόσφαιρο η αγωνία μου ήταν πάντα να φανώ άξιος του αγώνα για ένα αθλητισμό που «ξεπλένει την ψυχή από τη σκόνη της καθημερινότητας» και δημιουργεί ένα ενάρετο άνθρωπο. Είμαι βέβαιος ότι θα έρθει μια μέρα όπου το ποδόσφαιρο μας θα είναι καθαρό και ερασιτεχνικό και θα γονιμοποιεί στην ψυχή των νέων. Γι’ αυτή τη μέρα αξίζουν πολλές θυσίες, αξίζουν πολλές μέρες και νύχτες αντεπίθεσης!
γ) Στην κοινωνική μου παρουσία πάντα ένιωθα την ανάγκη να είμαι αντάξιος αυτών που δεν υπέγραψαν και δεν προσκύνησαν ποτέ στη σαπίλα και τη βαρβαρότητα γιατί ανέπνεαν από το οξυγόνο που οδηγεί σε μία καλύτερη κοινωνία! Πιστός στην ανάγκη αυτή θα πάω, με ψηλά το κεφάλι και καθαρή τη συνείδησή μου, και στο δικαστήριο!
δ) Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους, πρόσωπα και φορείς, μου έχουν δηλώσει ότι θα με στηρίξουν στο δικαστήριο και όσοι θα το κάνουν στην πορεία αποδεικνύοντας έτσι ότι η κοινωνία μας έχει πλούσια αποθέματα ήθους και αγωνιστικότητας»