Τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του για θέματα που αφορούν το κερκυραϊκό ποδόσφαιρο, στην εφετινή αγωνιστική περίοδο, κατέθεσε ο έμπειρος προπονητής Νίκος Καμμένος στην συνέντευξη που παραχώρησε στο CORFUCORNER.GR και τον Χρήστο Γραμμένο.
Ο 59χρονος Ηπειρώτης τεχνικός, που στο μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας σαιζόν δούλεψε στην Α1′ Κατηγορία, για λογαριασμό της ΑΕ Καναλίων, αναφέρεται στα σημεία που θεωρεί ότι κρίθηκαν οι τίτλοι του Πρωταθλητή και του Κυπελλούχου της ΕΠΣΚ, μιλώντας επίσης για Πρωτάθλημα, για τα μπαράζ ανόδου στην Γ’ Εθνική, για το «φαινόμενο» των πολλών τραυματισμών και για την διαιτησία.
Ας δούμε αναλυτικά τι δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ο κ. Καμμένος:
Νίκο, θα ήθελα κατ’ αρχάς την άποψή σου για το εφετινό Πρωτάθλημα της Α1′ Κατηγορίας…
«Ήταν ένα Πρωτάθλημα τεσσάρων ταχυτήτων. Υπήρχαν δύο ομάδες, ο Αστέρας Πετριτή και ο Θιναλιακός, με μεγάλη διαφορά ποιότητας και δυναμικότητας από τις υπόλοιπες, Υπήρχαν 5-6 ομάδες που εξασφάλισαν την παραμονή τους σχετικά άνετα και γρήγορα, τρεις ομάδες που πάλεψαν μέχρι τέλους για την παραμονή τους και αναφέρομαι στην Ολυμπιάδα Καρουσάδων , στον Αστέρα Λιαπάδων και στον Οδυσσέα Αυλιωτών, ενώ υπήρχαν και τρεις ομάδες, η ΑΕ Καναλίων, ο Αστέρας Μωραϊτίκων και ο Ατρόμητος Στρογγυλής, όπου η μεν πρώτη πάλεψε μέχρι ενός σημείου και οι δε άλλες δύο έχασαν την Κατηγορία εύκολα».
Πού θεωρείς ότι κρίθηκε ο τίτλος του Πρωταθλητή;
«Πιστεύω ότι το Πρωτάθλημα κρίθηκε στα πρώτα 20 λεπτά του μεταξύ των δύο πρωτοπόρων παιχνιδιού στον Πετριτή, όπου ο Αστέρας ήταν πιο αποφασιστικός, πιο δυνατός κι έφτασε στη νίκη, εν αντιθέσει με τον Θιναλιακό, που στον συγκεκριμένο αγώνα ήταν αρκετά… σοφτ. Επίσης, ο τίτλος θεωρώ ότι κρίθηκε στο άσχημο αποτέλεσμα που έφερε πολύ νωρίτερα ο Πετριτής στο εντός έδρας ματς με τον Αστέρα Λιαπάδων, κάτι που… ταρακούνησε τους πάντες στο γηπεδούχο σωματείο και δρομολογήθηκαν αμέσως οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. Θα έλεγα χαριτολογώντας ότι το Πρωτάθλημα στον Πετριτή του το χάρισαν οι Λιαπάδες».
Επειδή την Δευτέρα παρακολούθησες και τον Τελικό του Κυπέλλου, θα ήθελα το σχόλιό σου…
«Σ’ αυτό το παιχνίδι, στο πρώτο ημίχρονο, ο Θιναλιακός ήταν καλύτερος και ποιοτικότερος και πιστεύω ότι ένα πολύ κομβικό σημείο ήταν η απώλεια του πέναλτι που κέρδισε. Στις αρχές του δευτέρου μέρους, ο Πετριτής πέτυχε γκολ και αυτό αποσυντόνισε τον αντίπαλό του, ενώ παρότι στο φινάλε του αγώνα ισοφαρίστηκε, δεν το έβαλε κάτω και ξανασκόραρε στις καθυστερήσεις, κατακτώντας τη νίκη και το τρόπαιο. Όπως φάνηκε, στο τέλος κέρδισε ο πιο αποφασιστικός κι αυτός που είχε το πιο καθαρό μυαλό».
Σε γενικές γραμμές, ο Αστέρας δίκαια αναδείχθηκε νταμπλούχος;
«Δεν θα κρίνω τόσο από τον Τελικό του Κυπέλλου, όπου ήταν ένα παιχνίδι. Στον μαραθώνιο του Πρωταθλήματος, ο Πετριτής φάνηκε πιο σταθερός, φάνηκε πιο δυνατός, είχε το μεγαλύτερο ρόστερ, αλλά και τους λιγότερους τραυματισμούς. Και πολύ βασικό ήταν το ότι στο ντέρμπι με τον Θιναλιακό, ο Αστέρας πήρε τα αποτελέσματα που ήθελε».
Και ακολουθούν τώρα τα μπαράζ ανόδου στην Γ’ Εθνική…
«Είναι ένας Όμιλος των επτά ομάδων, όπου στην Γ’ Εθνική θα προβιβαστούν οι τρεις. Δεν έχουμε εικόνα για την δυναμικότητα όλων των ομάδων του 3ου Ομίλου, αλλά έχω την πεποίθηση ότι θα γίνει ένα μίνι Πρωτάθλημα αρκετά δυνατό και από ‘κει και πέρα θεωρώ ότι θ’ ανέβουν Κατηγορία οι ομάδες που το πιστεύουν και που το θέλουν περισσότερο. Από αυτά που βλέπω, ο Αστέρας Πετριτή είναι μία από τις ομάδες που επιθυμούν ν’ ανέβουν στην Γ’ Εθνική. Έχει το υλικό, έχει την οργάνωση κι εφόσον εκμεταλλευτεί την έδρα του, πιστεύω ότι θα τα καταφέρει».
Θα ‘θελα μια εκτίμηση και για την ομάδας της ιδιαίτερης πατρίδας σου, που θα συμμετάσχει στον ίδιο Όμιλο...
«Η Θύελλα Κατσικάς είναι ένα πολύ οργανωμένο σωματείο, που διαθέτει πολύ καλές αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ πέρυσι μετείχε στην Γ’ Εθνική και παλιότερα είχε πολυετή παρουσία στην Δ’. Νομίζω πως θα είναι κι αυτή μία από τις ομάδες που θέλουν ν’ ανέβουν Κατηγορία».
Νίκο, πού αποδίδεις το «φαινόμενο» των πάρα πολλών και σοβαρών τραυματισμών που σημειώθηκαν στην εφετινή σαιζόν;
«Οι ποδοσφαιριστές επανήλθαν στους αγωνιστικούς χώρους μετά από αποχή ενάμιση χρόνου. Ζούμε και σε ένα ιδιόμορφο ποδοσφαιρικό νησί, από την άποψη ότι το Πρωτάθλημα τελειώνει τον Απρίλη και η προετοιμασία των ομάδων αρχίζει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη. Δηλαδή η αποχή είναι πάρα-πάρα πολύ μεγάλη. Εάν βάλουμε και την περσινή διακοπή εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τότε είναι φυσιολογικό οι παίκτες να είναι ανέτοιμοι να δεχθούν επιβαρύνσεις, τόσο στις προπονήσεις, όσο και στους αγώνες, γι’ αυτό και φέτος είδαμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό τραυματισμών και στις δύο Κατηγορίες των τοπικών Πρωταθλημάτων της Κέρκυρας, εν συγκρίσει με τις άλλες χρονιές».
Θεωρείς ότι σε αυτό συνετέλεσε και η κάκιστη κατάσταση των περισσοτέρων γηπέδων του νησιού;
«Πιστεύω ότι κι αυτό είναι ένα πρόβλημα των τελευταίων ετών. Παρότι έγιναν προσπάθειες από ορισμένα σωματεία για να βελτιωθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, εν τούτοις στα περισσότερα γήπεδα ο αγωνιστικός χώρος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Σίγουρα κι αυτός ο παράγοντας έπαιξε ρόλο στο θέμα των τραυματισμών».
Πώς κρίνεις το εφετινό επίπεδο της κερκυραϊκής διαιτησίας;
«Νομίζω ότι γενικά ήταν καλό, αλλά είδαμε διαιτητές που να παίζουν δύο έως τέσσερεις φορές μέσα σε ένα σαββατοκύριακο και είναι λογικό και ανθρώπινο να μην βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση, από άποψη κούρασης και καθαρού μυαλού».
Πώς κρίνεις την απόφαση της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΚ να φέρει ρέφερι από την Ήπειρο και την Θεσπρωτία για να διευθύνουν τα ντέρμπι κορυφής των τοπικών Πρωταθλημάτων;
«Εδώ, θα εκφράσω την κάθετη διαφωνία μου. Εκτιμώ ότι υπάρχουν στην Κέρκυρα άξιοι διαιτητές, που θα μπορούσαν να παίξουν το ίδιο καλά τα μεγάλα ματς. Ήταν λάθος το να έρχονται να σφυρίζουν διαιτητές απ’ έξω και να μην εμπιστεύεσαι τους δικούς σου και από πάνω ως ΕΠΣΚ να έχεις και την απαίτηση η ΕΠΟ να τους προωθήσει σε μεγαλύτερη Κατηγορία. Να αναφέρω, για παράδειγμα, ότι η διαιτησία του Γιούργα, στον δευτεριάτικο Τελικό του Κυπέλλου, ήταν άψογη, κατά την γνώμη μου. Βέβαια, ζούμε σε έναν μικρό χώρο, όλοι λίγο έως πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας και γι’ αυτό ίσως υπάρχει και μία καχυποψία για μερικούς διαιτητές, αλλά πιστεύω ότι την ώρα του αγώνα κανείς τους δεν επηρεάζεται».
Πριν από τρεις μήνες αποχώρησες από την ΑΕ Καναλίων, έπειτα από συνολικά 13 χρόνια συνεργασίας σου με τον σύλλογο. Τι μέλλει γενέσθαι με την προπονητική σου σταδιοδρομία;
«Με την παρούσα κατάσταση που επικρατεί, το κεφάλαιο Κανάλια έχει κλείσει οριστικά. Από ‘κει και ύστερα, δεν θα πάω σε μια ομάδα απλά για να πάω. Θα πάω σε μια ομάδα που θα έχει υψηλούς στόχους και που θα έχει απαιτήσεις από εμένα, όπως κι εγώ από αυτήν».
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Νίκος Καμμένος γεννήθηκε στα Ιωάννινα, στις 22 Σεπτεμβρίου 1962 και είναι κάτοχος διπλώματος UEFA Β.(Το προπονητικό βιογραφικό του είναι ιδιαιτέρως «βαρύ» και αξιόλογο! Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από ηλικία 25 ετών, σε ερασιτεχνικούς συλλόγους της ηπειρωτικής πρωτεύουσας και κατόπιν εργάστηκε σε επαγγελματικές ομάδες, όπως η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα (στην Α’ Εθνική, ως βοηθός προπονητή) και η ΠΑΕ Κόρινθος (επίσης στην Α’ Εθνική, ως βοηθός προπονητή). Στους Κορίνθιους διατέλεσε για τέσσερα χρόνια και πρώτος προπονητής, όταν το σωματείο αγωνίζονταν στην Β’ και στην Γ’ Εθνική. Ακολούθως, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Θεσπρωτού Ηγουμενίτσας, στην Δ’ Εθνική, οδηγώντας το σωματείο στην άνοδο στην Γ’, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενώ κοουτσάρισε το «πλατανόφυλλο» και στην Γ’ Εθνική. Το 2000 διορίστηκε στο «Νησί των Φαιάκων» ως γυμναστής και από τότε προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κερκυραϊκό ποδόσφαιρο. Δούλεψε στον Ορφέα Κανονιού, στον Όλυμπο Γαρίτσας, στον ΟΦΑΜ και από την περίοδο 2008-2009 μέχρι τις αρχές Φλεβάρη του 2022 στην ΑΕ Καναλίων, με εξαίρεση την σαιζόν 2014-2015, όπου συνεργάστηκε με την Κ20 της ΠΑΕ Κασσιόπη, καθοδηγώντας την ομάδα στο αντίστοιχο ηλικιακό Πρωτάθλημα της Super League.