Εδώ και μερικές εβδομάδες ο Δημήτρης Φραγκούλης αποτελεί τον… τεχνικό ηγέτη της Ολυμπιάδας Καρουσάδων, επιστρέφοντας πάντως σε… γνώριμα λιμέρια!
Ευρισκόμενος στην Κέρκυρα κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, και για την ακρίβεια 21 μήνες, ο νεαρός κι εξελίξιμος Βολιώτης προπονητής έχει πάρει μια… γερή γεύση από το κερκυραϊκό ποδόσφαιρο κι έχει αποκτήσει εικόνα και άποψη.
Αυτές του τις εντυπώσεις, τις… κατέθεσε στην εκπομπή “Ανατροπή και πέναλτι” του Ράδιο Επτάνησα 98,8 και στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Χρήστο Γραμμένο. Μίλησε για την αιτία που είχε φύγει από την Ολυμπιάδα στην αρχή του έτους και για ποιο λόγο ξαναγύρισε, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία και τα πλάνα του, καθώς και στους στόχους της ομάδας του, ενώ σχολίασε τόσο το επίπεδο του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας στην Κέρκυρα, όσο και την ΕΠΣΚ, αλλά και τα προβλήματα που έχει εντοπίσει ότι υπάρχουν στο άθλημα.
Η συνέντευξη του 39χρονου τεχνικού (ο οποίος -σημειωτέον- κατέχει δίπλωμα UEFA A) έχει ως ακολούθως:
– Δημήτρη, είχες φύγει από την Ολυμπιάδα τον περασμένο Γενάρη, ωστόσο επέστρεψες στην ομάδα έπειτα από μόλις πέντε μήνες…
«Κοίταξε, αυτό αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς. Για μένα, πάντως, δεν ήταν κάτι το αναπάντεχο. Δεν είχα φύγει με άσχημο τρόπο από την Ολυμπιάδα, είχαμε απλώς κάποιες διαφορές και διαφωνίες όσον αφορά τη φιλοσοφία που έχω εγώ για το ποδόσφαιρο, για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας και τους στόχους της. Αυτά είπα στην προηγούμενη Διοίκηση, είχαμε διαφορετικές απόψεις επάνω σε αυτό το θέμα, αλλά πιστεύω ότι είχαν χωρίσει φιλικά οι δρόμοι μας και κράτησα καλή σχέση με αρκετούς παράγοντες. Στον σύλλογο έγιναν εκλογές τον Μάιο, βγήκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, διαφορετικοί άνθρωποι, με τους οποίους ξεκινήσαμε να συζητάμε. Υπήρξε ταύτιση απόψεων αναφορικά με τους στόχους και τη λειτουργία της ομάδας. Πιστεύω ότι τα καινούργια παιδιά που μπήκαν στο Δ.Σ. έχουν αρκετή όρεξη και διάθεση να προσφέρουν. Βλέπουν το ποδόσφαιρο περίπου όπως το βλέπω κι εγώ και δεν ήταν δύσκολο να συμφωνήσουμε για συνεργασία».
– Πέρσι η Ολυμπιάδα, έχοντας εσένα στον πάγκο, ξεκίνησε το Πρωτάθλημα της Α1′ Κατηγορίας όντας ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο, εν τέλει όμως έμεινε πίσω από την κορυφή. Για ποιο λόγο συνέβη αυτό;
«Εδώ είναι ένας σημαντικό σημείο της διαφωνίας που είχα με την προηγούμενη Διοίκηση. Η Ολυμπιάδα είναι μια ομάδα που απαρτίζεται από ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορεί να είναι πολύ καλοί, αλλά πέραν δύο-τριών, οι υπόλοιποι δεν είχαν παραστάσεις από μεγαλύτερες Κατηγορίες, δεν είχαν διαχειριστεί άλλη φορά την πίεση του πρωταθλητισμού. Εκείνο που φοβόμουνα από το προηγούμενο καλοκαίρι, και όντως έτσι έγινε, ήταν ότι η Ολυμπιάδα ήταν μια άλλη ομάδα στην προπόνγηση και στα φιλικά παιχνίδια, και μια διαφορετική ομάδα στους επίσημους αγώνες. Στους οποίους, πρέπει να ομολογήσω, πέραν από τρεις-τέσσερεις, στους υπόλοιπους δεν έπιασε ούτε το 50-60% της απόδοσης που θα μπορούσε. Εγώ πίστευα ότι η ομάδα δεν ήταν ακόμη έτοιμη για να κάνει το βήμα παραπάνω».
– Έχουν οριοθετηθεί οι στόχοι για την επόμενη αγωνιστική σαιζόν;
«Αυτή τη στιγμή, κι εδώ οι απόψεις μου ταυτίζονται με εκείνες της Διοίκησης, οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα ανταγωνιστική. Η Ολυμπιάδα θα είναι και πάλι μια δυνατή ομάδα, που δεν θα φοβάται κανέναν και θα παίζει για τη νίκη, εντός κι εκτός έδρας. Δεν μπορούμε, όμως, να πούμε ότι θα έχει ως στόχο την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Ο στόχος μας θα είναι να μπορέσουμε να αποφύγουμε όσο γίνεται γρηγορότερα τις… περιπέτειες του υποβιβασμού ή των play-out, και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να δώσουμε ευκαιρίες σε νεότερα παιδιά από την περιοχή, κάτι το οποίο πέρσι δεν μπορέσαμε να κάνουμε, λόγω της πίεσης του πρωταθλητισμού. Είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία που θα κάνει η ομάδα, διότι έχουν καθοριστεί επακριβώς οι στόχοι της και το που μπορεί πραγματικά να φτάσει».
– Όσον αφορά τα μεταγαφικά, η Ολυμπιάδα θα ενισχυθεί και με παίκτες εκτός Καρουσάδων ή θα βασιστεί στο υλικό του χωριού;
«Προσωπικά θα ήθελα να μη φύγει κανείς από τους ποδοσφαιριστές που υπήρχαν στην ομάδα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό. Ήδη έχουμε τέσσερεις παίκτες που από τον Σεπτέμβρη θα φύγουν φαντάροι, άρα θα τους χάσουμε για ολόκληρη τη χρονιά και θα πρέπει να τους αναπληρώσουμε. Το πρώτο μας μέλημα είναι να τους αντικαταστήσουμε με παιδιά από την περιοχή των Καρουσάδων και γενικότερα της βόρειας Κέρκυρας. Η ομάδα ήδη έχει κάνει συζητήσεις με παίκτες, έχει κάνει μια προεργασία και με κάποιους έχουμε έρθει σε συμφωνία. Τα πράγματα για την Ολυμπιάδα θα είναι έτοιμα από νωρίς».
– Έχει γίνει προγραμματισμός αναφορικά με την προετοιμασία της ομάδα;
«Η προετοιμασία είναι μια δύσκολη διαδικασία εδώ στην Κέρκυρα. Όπως και οι υπόλοιπες ομάδες, έτσι κι εμείς έχουμε πρόβλημα με τους ποδοσφαιριστές που δουλεύουν σε καλοκαιρινές εργασίες. Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε 15 με 20 Αυγούστου, αν και θα ήθελα αυτό να γίνει λίγο νωρίτερα».
– Θα έχεις τη νέα χρονιά κάποιον συνεργάτη στην τεχνική ηγεσία της Ολυμπιάδας, δεδομένου ότι ο Δημήτρης Κουρσάρης μάλλον δεν θα μπορέσει να βοηθήσει όπως τη σαιζόν που πέρασε, λόγω του ότι είναι υπεύθυνος και προπονητής της ακαδημίας;
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Εγώ έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τον Δημήτρη τον Κουρσάρη και θα ήθελα να τον έχω μαζί μου και την καινούργια χρονιά. Δυστυχώς, όμως, τα τμήματα υποδομής της ομάδας απαιτούν πολλές ώρες ενασχόλησης και ο Δημήτρης δεν θα μπορέσει να είναι κοντά μου σε όλες τις προπονήσεις. Θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω κάποια παιδιά, όπως τον Κώστα τον Πέτα, που είναι τερματοφύλακας και σπουδάζει αυτή τη στιγμή στα ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί, ένα παιδί της ομάδας και θα τον έχουμε για ένα-ενάμιση μήνα μαζί μας. Αλλά για την υπόλοιπη σαιζόν, είναι κάτι που θα το κοιτάξουμε».
– Ας περάσουμε, Δημήτρη, και σε ορισμένα άλλα θέματα. Πώς κρίνεις το επίπεδο του κερκυραϊκού ποδοσφαίρου;
«Κατ’ αρχάς, θέλω να επισημάνω ότι τα γήπεδα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στην Κέρκυρα. Στο πλαστικό γήπεδο, ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να “βγάλει” την ίδια ταχύτητα και την ίδια τεχνική, συγκριτικά με το γήπεδο που έχει φυσικό χορτάρι. Συν τοις άλλοις, τα γήπεδα του νησιού είναι και μικρά και “καταπονημένα”. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια ο ποδοσφαιριστής να μην μπορεί να παίξει καλό και θελκτικό ποδόσφαιρο, να μην μπορεί να δείξει την ποιότητά του και να αποδώσει σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες. Από εκεί και πέρα, ένα καλό παράδειγμα για το επίπεδο του κερκυραϊκού ποδοσφαίρου αποτελεί η ομάδα του ΟΦΑΜ, η οποία έχασε την άνοδο στη Γ’ Εθνική Κατηγορία στο τελευταίο παιχνίδι των μπαράζ. Πάλεψε στα ίσα με σωματεία από γειτονικούς νομούς κι έφτασε κυριολεκτικά στο… παρά πέντε από τον προβιβασμό. Το κερκυραϊκό ποδόσφαιρο δεν νομίζω ότι έχει να ζηλέψει κάτι από εκείνα των υπολοίπων νομών της Ελλάδας. Άλλωστε, μπορώ να πω ότι τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ, υπάρχουν αυτή τη στιγμή και στους περισσότερους νομούς της χώρας.
– Πώς θα έκρινες την ΕΠΣ Κέρκυρας, από πλευράς οργάνωσης των τοπικών διοργανώσεων;
«Επειδή πολλές φορές πολλοί παράγοντες, προπονητές και ποδοσφαιριστές γκρινιάζουν για το επίπεδο της οργάνωσης, εγώ θέλω να πω ότι η ΕΠΣ Κέρκυρας βρίσκεται πραγματικά κοντά στα σωματεία. Αυτό που βλέπω είναι πως υπάρχει καλή οργάνωση, αλλά φυσικά μπορούν να γίνουν και περισσότερα πράγματα».
– Πώς βρίσκεις και το επίπεδο της κερκυραϊκής διαιτησίας;
«Στην Κέρκυρα υπάρχουν έξι-επτά διαιτητές, και νεαροί σε ηλικία, και πραγματικά αξιόλογοι, οι οποίοι τις περισσότερες φορές μπαίνουν στο γήπεδο με τον σκοπό και τη νοοτροπία να μην αδικήσουν καμία ομάδα. Σε αυτό τον τομέα, το κερκυραϊκό ποδόσφαιρο είναι σε καλύτερο επίπεδο από εκείνο άλλων νομών. Γενικά, θα έλεγα να μην μεμψιμοιρούμε και να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα αναφορικά με το ποδόσφαιρο της Κέρκυρας. Ασφαλώς και υπάρχουν προβλήματα, αλλά δεν είναι και τόσο μεγάλα. Υπάρχουν και τομείς που είναι άξιοι συγχαρητηρίων».
– Για το τέλος, θα ήθελα και δυο λόγια για την πορεία σου ως ποδοσφαιριστής και την ως τώρα ενασχόλησή σου με την προπονητική.
«Ως ποδοσφαιριστής, αγωνίστηκα σε αρκετές ομάδες. Επειδή είμαι από τον Βόλο, οι περισσότερες ομάδες ήταν εκεί. Έπαιξα στη Νίκη Βόλου και τον Ολυμπιακό Βόλου, ως φοιτητής αγωνίστηκα και στη Θεσσαλονίκη, σε ομάδες όπως ο Οδυσσέας Κορδελιού και ο Αστέρας Αμπελοκήπων, επίσης έπαιξα για δέκα χρόνια στον Αλμυρό Βόλου και τερμάτισα την καριέρα μου στο σωματείο από το οποίο ξεκίνησα, τον Πύρασο, που είναι ομάδα από τη γενέτειρά μου. Η προπονητική μου καριέρα ξεκίνησε από τον Αλμυρό Βόλου, ως παίκτης – προπονητής, σε Δ’ Εθνική και Α’ τοπικό. Δούλεψα σε ακόμα μία ομάδα του Α’ τοπικού στον Βόλο, τη Δήμητρα Ευξεινούπολης, και από τον Οκτώβρη του 2011 βρίσκομαι στην Κέρκυρα, όπου ένα μήνα αργότερα ανέλαβα την Ολυμπιάδα. Δεν έχω, δηλαδή, μακρά πορεία ως προπονητής. Νομίζω ότι κάνω κι εγώ τα πρώτα μου βήματα στον χώρο».
Ο Δημήτρης Φραγκούλης (πάνω αριστερά) επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία της Ολυμπιάδας Καρουσάδων