• Κείμενο: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ
Σε μια πολύ περίοπτη θέση, τη 10η, μεταξύ 50 συμμετεχόντων, κατετάγη η ποδοσφαιρική ομάδα του Αεροδρομίου Κέρκυρας (η “ATC Corfu”), στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Τουρνουά Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (E.C.C. TOURNAMENT), στο οποίο λαμβάνει μέρος ανελλιπώς από το 1989.
Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο, και συγκεκριμένα στην περιοχή Αλού, από 13 έως 18 Μαΐου 2013, ενώ οι αγώνες του τουρνουά (διάρκειας 40 λεπτών έκαστος) διεξήχθησαν σε 13 καταπληκτικά γήπεδα με φυσικό χλοοτάπητα.
Η κερκυραϊκή αποστολή ενθουσιάστηκε από την οργάνωση των Ιρλανδών κι έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από τη φιλοξενία, απολαμβάνοντας πολύ τη συμμετοχή της στη διοργάνωση.
Στην Προκριματική Φάση, η Κέρκυρα μετείχε στον 3ο Όμιλο, μαζί με τις ομάδες της Βουδαπέστης (Ουγγαρία), του Παρισιού (Γαλλία), του Φάρο Σάντα Μαρία (Πορτογαλία), του Ζάγκρεμπ (Κροατία), του Κίεβου (Ουκρανία), της Βαρκελώνης (Ισπανία) και της Βαρσοβίας (Πολωνία). Επειδή ο Όμιλος αυτός ήταν ο μεγαλύτερος της διοργάνωσης, δεν αναμετρήθηκαν μεταξύ τους όλες οι ομάδες, αλλά έπειτα από κλήρωση έδωσε έκαστη από 5 παιχνίδια.
Στην πρεμιέρα του τουρνουά, την Τρίτη 14 Μαΐου, η κερκυραϊκή ομάδα έδωσε τρεις αγώνες. Στον πρώτο επικράτησε της Βαρσοβίας με σκορ 2-0, στον δεύτερο κέρδισε τη Βουδαπέστη με 1-0, ενώ στον τρίτο αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με το Παρίσι .
Στη δεύτερη μέρα, την Τετάρτη 15 Μαΐου, η Κέρκυρα έδωσε δύο αγώνες, νικώντας το Ζάγκρεμπ με σκορ 3-0 και φέρνοντας ισοπαλία 1-1 με το Κίεβο.
Η λήξη της Προκριματικής Φάσης βρήκε την κερκυραϊκή ομάδα να είναι αήττητη και να καταλαμβάνει τη 2η θέση στην τελική κατάταξη του 3ου Ομίλου, έχοντας… συγκομιδή 11 βαθμών και απολογισμό τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες.
Την 1η θέση πήρε το Κίεβο, με 13 βαθμούς (τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία, με την Κέρκυρα). Από τον 3ο Όμιλο οι δύο πρώτες ομάδες (δηλαδή η ουκρανική και η ελληνική) πήραν το εισιτήριο για την Τελική Φάση της διοργάνωσης (θέσεις 1-16), στην οποία πέρασαν οι δύο πρώτες ομάδες από τον καθένα από τους 8 προκριματικούς Ομίλους..
Την Πέμπτη 16 Μαΐου η Κέρκυρα ηττήθηκε από την Εξ Προβάνς (Γαλλία) με σκορ 1-4 και αποκλείστηκε από την πρώτη 8άδα της κατάταξης.
Τέλος, την Παρασκευή 17 Μαΐου η Κέρκυρα αγωνίστηκε πρώτα για τις θέσεις 9-16, αντιμετωπίζοντας τη Ρώμη (Ιταλία). Το ματς έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1, ενώ στη διαδικασία των πέναλτις επικράτησε η κερκυραϊκή ομάδα με 4-3. Στη συνέχεια, το συγκρότημα του νησιού μας έπαιξε για τις θέσεις 9-10 με αντίπαλο το Λονδίνο (Αγγλία), από το οποίο έχασε με σκορ 0-3. Έτσι, η Κέρκυρα κατέλαβε τη 10η θέση της τελικής κατάταξης του Ευρωπαϊκού Τουρνουά του Δουβλίνου.
Η αποστολή της ομάδας του Αεροδρομίου Κέρκυρας (η “ATC Corfu”) απαρτίζονταν από 17 ποδοσφαιριστές, με προπονητή (και παίκτη) τον Γιάννη Ρώσση και αρχηγό της ομάδας τον Μιχάλη (Λάκη) Ασημόπουλο.
Την αποστολή ακολούθησε για μία ακόμη φορά και ο παλαίμαχος πλέον Κερκυραίος διαιτητής Μενέλαος Γεωργοτάς, ο οποίος διεύθυνε με απόλυτη επιτυχία αρκετούς αγώνες της διοργάνωσης. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι (καλοκαίρι του 2012) αποφάσισε να… κρεμάσει τη σφυρίχτρα του και να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, έπειτα από πολυετή κι εξαιρετική διαιτητική σταδιοδρομία στις διοργανώσεις της ΕΠΣ Κέρκυρας.
Σημειώνεται ότι στο τουρνουά του Δουβλίνου την Ελλάδα εκπροσώπησαν δύο ομάδες, η Κέρκυρα και η Αθήνα. Τον τίτλο κατέκτησε η ομάδα της Μόσχας, η οποία στον Τελικό (θέσεις 1-2), όπου έγινε… ρωσικός εμφύλιος, επικράτησε με σκορ 2-0 της ομάδας της Ρωσίας.
Πλέον, η κερκυραϊκή ομάδα ανανεώνει για την επόμενη χρονιά το… ραντεβού της με το Ευρωπαϊκό Τουρνουά Ποδοσφαίρου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, το οποίο θα διεξαχθεί στην Οστάνδη του Βελγίου, 16-21 Μαΐου 2014.