
(Συνέντευξη του Σπύρου Γιαννιώτη
στον ραδιοφωνικό σταθμό Studio1 87,6
και την Ματούλα Ανδριώτη)
Δύο μετάλλια στο Παγκόσμιο στη Σαγκάη, λίγη ξεκούραση, πολλή προπόνηση και τεστ πριν τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Κερκυραίου κολυμβητή Σπύρου Γιαννιώτη. Αμέσως μετά προτεραιότητα έχει η δημιουργία της δικής του οικογένειας, όπως δήλωσε στην Ματούλα Ανδριώτη και το Studio 1 ο 31χρονος πρωταθλητής.
– Πως είσαι τώρα, ξεκουράζεσαι;
«Βασικά, δεν μπορώ να ξεκουραστώ πολύ γιατί έχω πολλές υποχρεώσεις. Θέλω να ξεκουραστώ αλλά έπεται συνέχεια. Έχω το πρωτάθλημα στην πισίνα, θα πάω Λονδίνο για έναν αγώνα στις 13 Αυγούστου, που είναι το τεστ event το προ Ολυμπιακό, το οποίο αποτελεί δοκιμή των εγκαταστάσεων της κούρσας και το Σεπτέμβρη έχω και το Πανευρωπαϊκό, οπότε ακόμη το πρόγραμμα είναι πολύ φορτωμένο».
– Στην Κέρκυρα δεν θα σε δούμε δηλαδή;
«Θα έρθω 2 – 3 μέρες Κέρκυρα γιατί βαφτίζεται η ανιψιά μου».
– Στη Σαγκάη το χρυσό μετάλλιο το περίμενες, γιατί είχες πει ότι ήθελες ένα μετάλλιο;
«Ήμουν σίγουρα σε πολύ καλή κατάσταση και κυνηγούσα τη δεκάδα που θα μου έδινε την πρόκριση για την Ολυμπιάδα. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος. Κάποια στιγμή στην κούρσα είπα στον εαυτό μου ότι μπορώ να κάνω κάτι καλό, άρχισα να ανεβάζω το ρυθμό και στα τελευταία 500μ. πίστεψα ότι μπορώ να φέρω και μετάλλιο και γιατί όχι και το χρυσό. Έτσι κάπως ήρθε η διάκριση αλλά γενικά ήμουν σε καλή κατάσταση και το σκεφτόμουν ότι μπορούσα να διακριθώ».
– Και το ασημένιο βέβαια ήταν μεγάλη διάκριση στα 5χλμ.
«Ναι η δεύτερη θέση ήταν πολύ καλή, ήμουν πολύ κοντά με τον Γερμανό, τον οποίο κέρδισα στα 10χλμ. Σίγουρα δύο μετάλλια σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι πολύ καλό και μου δίνει δύναμη για τη συνέχεια, η οποία είναι πολύ δύσκολη και με γεμίζει υποχρεώσεις. Τώρα ο βασικός στόχος είναι η διάκριση στην Ολυμπιάδα, ο μοναδικός μπορώ να πω».
– Παρακολουθώντας την καριέρα σου, βλέπω ότι όταν άλλαξες και πέρασες από την πισίνα στην ανοικτή θάλασσα, οι διακρίσεις ήταν πολλές. Φαντάζομαι ότι ήταν δύσκολη αυτή η μετάβαση.
«Ναι, όταν έκανα την αλλαγή, επειδή είμαι αθλητής της πολύς προπόνησης, το είχα μέσα μου ότι μπορεί να κάνω κάτι σε μεγάλες αποστάσεις. Όταν ξεκίνησα όμως δεν πίστευα ότι μπορώ να είμαι σε τόσο υψηλό επίπεδο, Ήρθε η πρώτη διάκριση στη Μελβούρνη, η τρίτη θέση και από εκεί και πέρα άρχισα να κυνηγάω κάτι καλύτερο και να έχω συνέχεια βελτίωση, με αποτέλεσμα να έχω φτάσει στο σημείο να κυνηγάω με αξιώσεις ένα μετάλλιο σε παγκόσμιο επίπεδο».
– Είναι επίπονο αγώνισμα αυτό, έτσι δεν είναι;
«Είναι πάρα πολύ επίπονο και κουραστικό γιατί έχεις να κάνεις με πολλές διαφορετικές συνθήκες: νερό, κύμα και έχει ξύλο το αγώνισμα».
– Παίζετε ξύλο κάτω από το νερό;
«Είναι σαν το πόλο ας πούμε αλλά είναι φαντάσου 2 ώρες αυτό το πράγμα και αν έχεις αθλητές που είναι ζόρικοι τότε υπάρχει αυτό το θέμα. Είναι κάποιοι αθλητές που παίζουνε πιο βρώμικα, πιο δυνατά».
– Αδυνάτισες όμως Σπύρο πολύ. Στις φωτογραφίες και στην τηλεόραση που σε είδα, έχεις χάσει κιλά, γιατί;
«Βασικά πάντα το καλοκαίρι επειδή κάνουμε πολλά χιλιόμετρα πριν τον στόχο, χάνω κιλά. Αναγκαστικά». (γέλια).
– Πόσα κιλά είσαι;
«Τώρα είμαι γύρω στα 75κιλά. Κοίταξε επειδή το νερό ήταν ζεστό, ήθελα να έχω όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος πάνω μου για να μην με επιβαρύνει και με κουράζει. Όχι ότι ήμουν πριν πολλά κιλά. Όμως 3 – 4 κιλά κάνουν τη διαφορά σε αυτά τα νερά και κατάφερα να φτάσω σε καλά κιλά για εμένα».
– Πάμε στους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο το 2012. Σου είναι ιδιαίτερα οικείο το μέρος, διότι εφόσον μεγάλωσες στο Λίβερπουλ θέλεις να φέρεις μια πολύ μεγάλη διάκριση. Πόσο εφικτό είναι αυτό πιστεύεις;
«Κοίταξε, εάν κάνω σωστά αυτήν την τελευταία χρονιά που μας έρχεται, πιστεύω να είμαι σίγουρα καλά στην υγεία μου, να είμαι όπως είμαι τώρα που είμαι επικεντρωμένος στο στόχο, κίνητρο υπάρχει τεράστιο, οπότε πιστεύω ότι μπορώ να αντεπεξέλθω πολύ καλά και να κάνω μια καλή διάκριση. Συν τις άλλης θα έχω και την οικογένειά μου εκεί, η μαμά μου είναι Αγγλίδα και σίγουρα η μισή οικογένεια από την Αγγλία θα προσπαθήσει να κατέβει στο Λονδίνο να με δει».
– Θα έρθουν όλοι από εδώ, θα έρθει και ο Αλέξης (αδερφό του) και τα παιδιά;
«Όλοι, όλοι θα έρθουν και πιστεύω ότι θα είναι ένας λόγος παραπάνω».
– Σκεφτόμουν ότι πέρυσι σε μία συνέντευξη που μου είχες δώσει, σε είχα ρωτήσει τι άλλο μπορεί να θέλεις να καταφέρεις στην καριέρα σου, έχοντας κάνει τόσα πολλά. Τελικά είναι πολλά πράγματα ακόμη.
«Ναι, ναι. Η υπέρτατη διάκριση είναι η Ολυμπιάδα. Τα τελευταία 2 χρόνια που κολυμπάω αυτό σκέφτομαι, πως θα φτάσω να είμαι σε μια πολύ καλή κατάσταση. Σκαλάκι σκαλάκι έχω ανέβει και έχω ανέβει αρκετά και είμαι πολύ αισιόδοξος για τη συνέχεια. Οπότε σίγουρα έχω μια πολύ ανοδική πορεία, παρόλο που είμαι 31 (γέλια) και συνήθως κάνεις τις διακρίσεις πιο μικρός. Βέβαια ο μαραθώνιος είναι αγώνισμα και άθλημα που είναι για μεγαλύτερες ηλικίες, οπότε νομίζω ότι έχει έρθει στην κατάλληλη ηλικία και την κατάλληλη ώρα».
– Απαιτεί και εμπειρία, οπότε εσύ πλέον την έχεις στην ανοικτή θάλασσα.
«Ακριβώς».
– Μια και είπες ότι είσαι 31 χρονών, μια και ανέφερες τα βαφτίσια της ανιψιάς σου, εσύ Σπύρο μου πότε το βλέπεις; (γέλια). Δεν λέμε αύριο αλλά αργότερα πως το βλέπεις το να νοικοκυρευτείς;
«Βέβαια θέλω να αφήσω έναν απόγονο, να το βάλουμε στο κολύμπι (γέλια). Τώρα πρέπει να γίνει καινούργιος Γιαννιώτης (γέλια). Πλάκα κάνω, αλλά και αυτό σίγουρα θα δρομολογηθεί μετά την Ολυμπιάδα, το έχουμε στα πλάνα».
– Να σου ευχηθώ καλή ξεκούραση, να έρθεις και στην Κέρκυρα να σε δούμε και καλή επιτυχία σε ότι κάνεις.
«Εγώ σε ευχαριστώ, καλημέρα».
Ακούτε καθημερινά 9 – 11 το πρωί την Ματούλα Ανδριώτη