Μετά την πρεμιέρα στην κρουαζιέρα, απο την Κυριακή 27 Μαρτίου ανοίγει ο χορός των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στην Κέρκυρα, οι οποίες ουσιαστικά σηματοδοτούν και την επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου.
Παρότι οι εκτιμήσεις για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο παραμένουν αισιόδοξες, εν τούτοις οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν λόγους να ανησυχούν για τρία πράγματα, την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, κυρίως όμως για την ενεργειακή μέγγενη, που απειλεί με “ψαλίδισμα” του αριθμού των ταξιδιωτών για διακοπές, αλλά και την βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας τονίζει: “Είμαστε μαχητές και προσπαθούμε να φέρουμε και τον τελευταίο επισκέπτη στη χώρα”.
Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας, Δημήτρης Ρούσσος: “Η εκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου πλησιάζει, με την Κυριακή 27 Μαρτίου να σηματοδοτεί τις πρώτες αφίξεις διεθνών πτήσεων στο «Ιωάννης Καποδίστριας». Μέχρι στιγμής είναι προγραμματισμένες 11 πτήσεις για την πρώτη ημέρα. 4 αφίξεις από Λονδίνο και μία απο Βιέννη, Βρυξέλλες, East Midlands, Μπρίστολ, Μιλάνο, Βερολίνο και Γενεύη, ενώ τη Δευτέρα 28 Μαρτίου αναμένονται τουλάχιστον 7 πτήσεις, 3 από Λονδίνο και μία από Μιλάνο, Μάντσεστερ, Κρακοβία και Πόζναν. Οι αεροπορικές εταιρείες που θα προσγειωθούν στην Κέρκυρα τις πρώτες 5 ημέρες είναι η Ryanair, Easyjet και British Airways. Βέβαια, είναι πιθανόν να υπάρξουν και πρόσθετες αφίξεις από άλλες αεροπορικές εταιρείες”.
Ο κ. Ρούσσος επισημαίνει ότι οι αφίξεις απο Ρωσία και Ουκρανία επηρεάζουν ελάχιστα την τουριστική κίνηση στο νησί. Ωστόσο ο ίδιος κάνει αναφορά και στις πτήσεις απο Πολωνία, υποστηρίζοντας ότι στις 28 Μαρτίου θα έχουμε δύο πτήσεις απο Κρακοβία και Πόζναν και ανάλογα με την πληρότητα θα μπορέσουμε να κάνουμε την πρώτη εκτίμηση. Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται όλα θα κριθούν μετά τον Απρίλιο”.
Ειδικότερα, επισημαίνει τα εξής: ” Όσον αφορά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις αναμενόμενες απώλειες από τις αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας, τα στοιχεία αφίξεων του 2019 μας δείχνουν ότι από Ρωσία είχαμε 45.000 τουρίστες (3,1%) και Ουκρανούς 2.700(0,1%), σε σύνολο 1.430.000 αφίξεων. Το 2020 δεν είχαμε αφίξεις από αυτές τις 2 χώρες σε σύνολο 410.000 αφίξεων, ενώ το 2021 παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση από Ουκρανία με 19.300 (2,1%) και πτώση από Ρωσία 9920 (1%), σε σύνολο 915.000 αφίξεων”.