Λίγες μόνο μέρες μετά την ανάδειξή του στη ψηφοφορία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών σε κορυφαίο Έλληνα διαιτητή, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, και τη βράβευσή του στην εκδήλωση του ΠΣΑΠ (τη Δευτέρα 14/1), ο Τάσος Κάκος μπαίνει στο… ψυγείο της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ.
Ο διεθνής Κερκυραίος ρέφερι τέθηκε σε διαθεσιμότητα για την πολύ κακή διαιτησία του (την χειρότερη φετινή) στο κρίσιμο για την παραμονή στη Super League παιχνίδι της 18ης αγωνιστικής μεταξύ Άρη – ΑΕΚ, την περασμένη Κυριακή (20/1), στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου έδειξε τέσσερις κόκκινες κάρτες (δύο σε κάθε ομάδα).
Ο Κάκος παραπέμφθηκε έπειτα από την επιβαρυντική έκθεση του Λασιθιώτη παρατηρητή διαιτησίας της αναμέτρησης, Μανώλη Γιανναδάκη, που του έβαλε χαμηλό βαθμό καταλογίζοντάς του σφάλματα στον πειθαρχικό έλεγχο, τα οποία και προκάλεσαν μεγάλο… ντόρο στα Μέσα Ενημέρωσης.
Ο Γιανναδάκης σημείωσε πως η αποβολή του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Κώστα Τσουπρου στο 81′, δεν ήταν σωστή, διότι δέχθηκε χτύπημα από τον Ρουμπέν Πουλίδο της γηπεδούχου ομάδας (ο οποίος ορθώς αποβλήθηκε), ενώ δεν έπρεπε να πάρει δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Βαλεντίνος Βλάχος της ΑΕΚ στο 89′, καθότι η μπάλα τον βρήκε στον ώμο.
Όσον αφορά τον Νταβίντ Αγκάνθο του Άρη, η δεύτερη κίτρινη κάρτα που πήρε μετά το γκολ που πέτυχε στο 84′ ήταν μεν σωστή, σύμφωνα τουλάχιστον με τον κανονισμό, γιατί σήκωσε τη φανέλα του πάνω από το κεφάλι για να φανεί το μήνυμα που ήταν γραμμένο σε αυτήν και το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του νεαρού αδικοχαμένου παίκτη της ομάδας Νέων Κ17 των «κίτρινων», Άγγελου Τσιπούρα. Ωστόσο, ο Κερκυραίος διαιτητής θα μπορούσε ειδικά σε αυτή την περίπτωση να δείξει ευαισθησία και να κάνει τα… στραβά μάτια, από τη στιγμή που ο Αγκάνθο είχε ήδη μία κάρτα, και σίγουρα δεν θα τον κατηγορούσε κανείς επειδή θα «χαρίζονταν» στον ποδοσφαιριστή. Αντιθέτως, όμως, τιμώρησε τον σκόρερ του Άρη κι επικρίθηκε και αποδοκιμάστηκε σκληρά από το πανελλήνιο. Και δικαιολογημένα, διότι πάνω από την καριέρα είναι ο άνθρωπος…
Σε δηλώσεις του, ο Τάσος Κάκος υπερασπίστηκε των αποφάσεών του, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση του Νταβίντ Αγκάνθο δεν τιμώρησε το μήνυμα στη φανέλα του παίκτη, αλλά απλώς εφάρμοσε τον κανονισμό.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι Θεσσαλονικείς υποστήριξαν πως στην περίπτωση του Αγκάνθο ο 42χρονος ρέφερι ενήργησε με δόλο και για λογαριασμό της παλιάς του ομάδας, του ΑΟ Κέρκυρα, υποστηρίζοντας ότι απέβαλλε εσκεμμένα το… μεγάλο κανόνι του Άρη ώστε να μην παίξει στο ματς της αμέσως επόμενης αγωνιστικής, κόντρα στους «Φαίακες»!
Σημειώνεται ότι ο Μανώλης Γιανναδάκης βαθμολόγησε χαμηλά και τους δύο βοηθούς του Κάκου, δηλαδή τον Δημήτρη Τάτση (ΕΠΣ Ηπείρου) και τον Χρήστο Μπαλτά (ΕΠΣ Αχαΐας), οι οποίοι επίσης παραπέμφθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ειδικά δε στον Μπαλτά επιρρίπτεται η ευθύνη της μη υπόδειξης του οφσάιντ στο γκολ της ισοφάρισης της ΑΕΚ, από τον Αντώνη Πετρόπουλο, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του παιχνιδιού (96′).
Χρήστος Γραμμένος