Το καλοκαίρι του 2009 η τότε Διοίκηση της ΠΑΕ Κέρκυρα είχε προσλάβει τον Νίκο Λυράκη για το πόστο του τεχνικού διευθυντή, ελάχιστο διάστημα μετά την απόλυσή του από την ΠΑΕ Λάρισα.
Την πρώτη σαιζόν, ήταν ένα απλό στέλεχος του ΑΟΚ. Επ’ αμοιβή φυσικά. Ο Σπύρος Καλογιάννης δεν του είχε δώσει πολλά δικαιώματα και πολλές αρμοδιότητες. Του είχε περιορίσει το… πεδίο ευθύνης! Ο κ. Λυράκης έκανε τη δουλειά του, πληρώνονταν γι’ αυτήν και «κινούνταν» σε χαμηλούς τόνους…
Όμως, από τον Ιούλιο του 2010, οπότε και άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην κερκυραϊκή ΠΑΕ, ο Νίκος Λυράκης απέκτησε μια προεξέχουσα θέση στον ΑΟ Κέρκυρα. Αναβαθμίστηκε πάρα πολύ και απέκτησε εξουσία! Ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Γιώργος Λιμπάντσης, λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων, παρέδωσε στον κ. Λυράκη το… τιμόνι της ομάδας, με αρμοδιότητες σε πάρα πολλούς τομείς. Κι εκείνος ουσιαστικά έγινε το Νο 2 στον ΑΟ Κέρκυρα, μετά τον Πρόεδρο…
Από την περσινή περίοδο, ο Νίκος Λυράκης ξεκίνησε να φέρνει «δικούς του» παίκτες στην ομάδα. Ο τότε προπονητής, Μπάμπης Τεννές, προσπαθούσε να… πάει με τα νερά του, παρά τις όποιες αντιρρήσεις είχε. Όσο μπορούσε, δηλαδή, για να μη διαταραχθεί το κλίμα.
Ο Νίκος Λυράκης έκανε… τα δικά του! Έβαλε τον ΑΟ Κέρκυρα στο… άρμα του Ολυμπιακού, ενώ έφτασε στο σημείο ακόμη και να απειλήσει Κερκυραίο δημοσιογράφο, επειδή δεν του άρεσε η κριτική του για την εμφάνιση κάποιων «δικών του» παικτών στον αγώνα του ΑΟ Κέρκυρα με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Κάποια στιγμή, στα τέλη του Νοέμβρη του 2010, η συνεργασία της ομάδας με τον κ. Τεννέ λύθηκε, έπειτα από μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων. Με αυτό τον τρόπο, ικανοποιήθηκε η μεγάλη επιθυμία του κ. Λυράκη να εκδιωχθεί ο προπονητής που δεν του έκανε τα χατίρια! Και ο οποίος, λίγες μέρες πιο πριν, «τόλμησε» να διώξει από την προπόνηση ένα παίκτη του κ. Λυράκη, τον Ανδρέα Λαμπρόπουλο (είχαν έρθει μαζί από τη Λάρισα), επειδή υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα.
Βέβαια, ο Μπάμπης Τεννές φεύγοντας δεν κράτησε κλειστό το στόμα του. Έκανε συνέντευξη Τύπου και κατήγγειλε δριμύτατα τον τεχνικό διευθυντή, για παρέμβαση στο έργο του, για «πριόνισμα» της θέσης του, για νυχτοπερπατήματα με ποδοσφαιριστές και για πολλά άλλα, ιδιαίτερα σοβαρά, τονίζοντας πως ο Πρόεδρος κ. Λιμπάντσης βρίσκεται σε «ομηρία» από τον κ. Λυράκη!
Από την πλευρά του, ο Νίκος Λυράκης φρόντισε να έχει τη λύση έτοιμη! Κι έφερε αμέσως (την επόμενη μέρα κιόλας) ως αντικαταστάτη του κ. Τεννέ τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, πρώην «παιδί» του Ολυμπιακού, τον οποίο στήριξε σθεναρά όταν η ομάδα έκανε πέντε σερί ήττες, προς το τέλος του Πρωταθλήματος. Και φυσικά, εισηγήθηκε την παραμονή του Μαυροβούνιου προπονητή στην ομάδα, όπως κι έγινε…
Και φτάνουμε στο καλοκαίρι που μόλις έφυγε. Στα τέλη του Ιουνίου ο κ. Λυράκης ήταν στη λίστα με το ονόματα εκείνων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια υπόθεση, που ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης και ουδείς μπορεί να γνωρίζει «τι μέλλει γενέσθαι» και αν η ομάδα θα έχει συνέπειες…
Όμως, η… δουλειά είναι δουλειά. Και ο τεχνικός διευθυντής, που είχε ανανεώσει τη συνεργασία του με την ΠΑΕ, διότι ο κ. Λιμπάντσης φαίνεται να τον έχει ανάγκη, συνέχισε να… προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του και να… παράγει έργο!
Αρχικά, ο Νίκος Λυράκης δεν φρόντισε να κρατήσει στην ομάδα ορισμένους εξαιρετικούς παίκτες, που συνέβαλαν στην παραμονή του ΑΟΚ στη μεγάλη Κατηγορία. Όπως π.χ. ο Γιώργος Μακρής, ο οποίος ήθελε να μείνει στην ομάδα, τον ήθελε και ο Μπάντοβιτς, αλλά ο κ. Λυράκης καθυστερούσε αδικαιολόγητα να του ανανεώσει το συμβόλαιο και τον άφησε να φύγει. Προφανώς, επειδή την απόκτησή του την είχε εισηγηθεί ένα χρόνο πιο πριν ο Μπάμπης Τεννές…
Από εκεί και πέρα, ο τεχνικός διευθυντής άρχισε να «ξηλώνει» την ομάδα από τους παλιούς παίκτες και να φέρνει τους «δικούς του». Άλλωστε, μάνατζερ είναι ο άνθρωπος, τη δουλειά του κάνει!
Άφησε επίσης να φύγουν και οι δύο (και μοναδικοί) επαγγελματίες Κερκυραίοι ποδοσφαιριστές, ο Κώστας Μάμαλος και ο Γιώργος Βλάχος. Θυμίζουμε πως ένα χρόνο πιο πριν είχε διώξει κακήν – κακώς τον Αλέξανδρο Μυρίλλα και τον Σπύρο Μπράτο.
Στην πιάτσα λέγεται ότι ο τεχνικός της ομάδας, Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, απλώς συναινούσε στις κινήσεις του Νίκου Λυράκη. Έλεγε πάντοτε «ναι» στις επιλογές του, χωρίς να φέρνει αντίρρηση. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε εκείνον οφείλει την παρουσία του στην τεχνική ηγεσία του ΑΟ Κέρκυρα…
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ, κ. Λιμπάντσης, βλέποντας τον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή να ακολουθούν κοινή γραμμή, συμφωνούσε με τις επιθυμίες τους. Ο ιδιοκτήτης του ΑΟ Κέρκυρα περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον κ. Λυράκη και θεωρεί πως η τακτικές του ωφελούν την ομάδα.
Ως εκ τούτου, λοιπόν, για τον καταρτισμό του φετινού ρόστερ της ομάδας, η ευθύνη βαραίνει εξ ολοκλήρου τον Νίκο Λυράκη. Ο οποίος έφερε και ορισμένους παίκτες αμφιβόλου ποιότητας. Και στον οποίο χρεώνεται και το πολύ άσχημο ξεκίνημα της ομάδας στο φετινό Πρωτάθλημα…
Ο κ. Λυράκης ελέγχεται και για κάτι ακόμη, που είναι πολύ σοβαρό. Ότι αυτός «φτιάχνει», κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, την εντεκάδα της ομάδας, επιβάλλει και τις αλλαγές και απαιτεί να παίζουν κυρίως οι «δικοί του» παίκτες! Αυτό φημολογείται πάρα πολύ έντονα στο νησί και υπάρχουν και σχετικά δημοσιεύματα. Και ο νους μας πηγαίνει στον κ. Τεννέ, ο οποίος είχε καταγγείλει παρέμβαση στη δουλειά του από τον Νίκο Λυράκη. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το ίδιο συμβαίνει και τώρα, με τον νυν προπονητή…
Τις… υποψίες ενισχύει και το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια των αγώνων, ο κ. Λυράκης πηγαίνει και κάθεται στον πάγκο της ομάδας. Αλήθεια, τι δουλειά έχει εκεί; Ούτε προπονητής είναι, ούτε ποδοσφαιριστής, ούτε γιατρός, ούτε μασέρ! Άρα…
Εκτός και αν πηγαίνει εκεί για να φέρνει… γούρι!
Έπειτα από τη σαββατιάτικη ντροπιαστική ήττα από τον Πανιώνιο, και τις έντονες αποδοκιμασίες από πλευράς φίλαθλου κόσμου, που του ζητούσε να παραιτηθεί, ο κ. Λυράκης προέβη σε μια… ηρωική πράξη, βγαίνοντας και δίνοντας συνεντεύξεις, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την πορεία της ομάδας και παραδεχόμενος ότι αυτός φταίει, αποκλειστικά. Λέγοντας την αλήθεια, σε μια… έκρηξη ειλικρίνειας!
Βεβαίως, τις δηλώσεις τις κάνει σε αθηναϊκά ΜΜΕ, στα οποία και δίνει ειδήσεις και αποκλειστικότητες, προφανώς για να εξασφαλίζει εύνοια. Αντιθέτως, με τους περισσότερους από τους Κερκυραίους δημοσιογράφους φροντίζει να διατηρεί άσχημες σχέσεις και «γράφει» τον τοπικό Τύπο…
Ως εκ του αποτελέσματος, το έργο του Νίκου Λυράκη στην Κέρκυρα δεν είναι επιτυχημένο. Και ο ίδιος δημιουργεί διαρκώς μεγάλα προβλήματα και σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, ο Γιώργος Λιμπάντσης, που τον πληρώνει, τον πιστεύει και τον στηρίζει. Αλλά ως πότε;
Χρήστος Γραμμένος