Το Δημοτικό του Κοντοκαλίου αποτελεί ένα από τα λιγοστά (μόλις τέσσερα) ποδοσφαιρικά γήπεδα της πόλης και άρα έναν πολύ σημαντικό… πνεύμονα ζωής για πολλά από τα σωματεία της μέσης Κέρκυρας. Όμως, τόσο λόγω της πολυχρησίας, όσο κι εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων, ο αθλητικός αυτός χώρος έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και φθορές κι έχει σχεδόν καταστραφεί!
(Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ)
Πλέον, το γήπεδο του Κοντοκαλίου είναι ακατάλληλο και δεν δύναται να φιλοξενήσει με ασφάλεια παιχνίδια του τοπικού ποδοσφαίρου. Έτσι, πριν από μερικούς μήνες, μεσούσης σχεδόν της σαιζόν 2009-2010, η ΕΠΣ Κέρκυρας οδηγήθηκε (και ορθώς έπραξε) στην απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία του, έως ότου επιδιορθωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί.
Αυτό, όμως, είχε ως συνέπεια το… ξεσπίτωμα των ομάδων που χρησιμοποιούσαν ως έδρα το συγκεκριμένο γήπεδο και οι οποίες δεν είναι μία ή δύο, αλλά έξι: ο ΑΟ Κοντοκαλίου, ο Ποσειδώνας Αγ. Μάρκου, η ΑΕ Φαιάκων, ο Αλκίνοος, η Ομόνοια και ο Κεραυνός Ποταμού.
Τα παραπάνω σωματεία υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιούν άλλα γήπεδα ως έδρα, με τις όποιες οικονομικές ή αγωνιστικές επιπτώσεις αυτό τους επέφερε. Από την πλευρά της, η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΣΚ «πονοκεφάλιαζε» κάθε φορά για τα γήπεδα που θα όριζε για να φιλοξενηθούν οι εντός έδρας αγώνες των έξι αυτών σωματείων και κάθε φορά αναπροσάρμοζε και το πρόγραμμα της εκάστοτε αγωνιστικής.
Εξάλλου, η Ένωση είχε εκδώσει και την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ. Κέρκυρας με δεδομένο ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το Δήμο Κερκυραίων στην φροντίδα και την αποκατάσταση των ζημιών του γηπέδου Κοντοκαλίου και προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και την υγεία αθλητών, διαιτητών και Φιλάθλων, αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του γηπέδου.
Το Δ.Σ. απευθύνει έκκληση στο Δήμο Κερκυραίων να επιδείξει την αναγκαία ευαισθησία και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Δημοτικού γηπέδου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από τα σωματεία.
Ζητά, τέλος, συγνώμη από τα σωματεία για την αναστάτωση που προκαλείται, για την οποία δεν έχει καμιά ευθύνη.
Η απόφαση της αναστολής ισχύει μέχρι την οριστική επίλυση των προβλημάτων που έχει το γήπεδο».
Αρκετοί μήνες έχουν περάσει από τότε που «σφραγίστηκε» το γήπεδο του Κοντοκαλίου, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί και ολοένα μαραζώνει, αφού δεν υπάρχει φροντίδα. Αλλά παρά την… κραυγή αγωνίας των «θιγόμενων» σωματείων, κανενός υπευθύνου το… αυτί δεν φαίνεται να ιδρώνει! Οι αρμόδιοι του Δήμου Κερκυραίων (στον οποίο ανήκει το γήπεδο) δείχνουν να αδιαφορούν, μη αφουγκραζόμενοι την έκκληση της ΕΠΣΚ και των ομάδων για επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν.
Τα καινούργια τοπικά Πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν σε περίπου τέσσερις μήνες, οπότε υπάρχει επαρκής χρόνος για την ανακαίνιση του γηπέδου και την ανακατασκευή του. Αλλά από εκεί και πέρα, είναι άγνωστο το αν υπάρχει πρόθεση, θέληση και διάθεση…