Μια ακόμη τεράστια διάκριση πρόσθεσε στο ενεργητικό του ο Σπύρος Γιαννιώτης. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης της Ουγγαρίας, ο Κερκυραίος κολυμβητής μετά την κατάκτηση (την περασμένη Τετάρτη) του χάλκινου μεταλλίου στα 5 χλμ. ατομικό, ανέβηκε δύο ημέρες μετά (Παρασκευή 6/8) στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, αφού αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την ομάδα της σκυταλοδρομίας.
Έτσι λοιπόν, για χάρη των Σπύρου Γιαννιώτη, Κέλυς Αραούζου και Αντώνη Φωκαϊδη ακούστηκε στο Μπάλατον ο εθνικός ύμνος της πατρίδας μας. Οι τρεις κολυμβητές -όσο περίεργο κι αν ακουστεί- κέρδισαν για… πλάκα την κούρσα των 5 χλμ. της σκυταλοδρομίας.
Με τον Σπύρο Γιαννιώτη να είναι μπροστά και τους Αραούζου, Φωκαϊδη να ακολουθούν (ο αγώνας των 5χλμ. γίνεται και πάλι σε ατομική χρονομέτρηση, με τη μία ομάδα να αρχίζει τις προσπάθειές της ένα λεπτό μετά την άλλη) η ελληνική ομάδα είχε «διαβολεμένο» ρυθμό και πήρε την πρώτη θέση με διαφορά 52 δευτερολέπτων από την Ιταλία. Η διαφορά μάλιστα θα ήταν μεγαλύτερη εάν στο τελευταίο χιλιόμετρο οι τρεις πρωταθλητές Ευρώπης δεν έχαναν για λίγο τον προσανατολισμό τους και αναγκαστούν να κάνουν μερικά μέτρα ακόμα για να επιστρέψουν στην ευθεία του τερματισμού.
Όντας πανευτυχής για την τεράστια αυτή επιτυχία, ο Σπύρος Γιαννιώτης δήλωσε λίγο μετά το τέλος της κούρσας:
«Ήταν κάτι που θέλαμε πολύ. Ακολουθήσαμε πολύ σωστή τακτική και δείξαμε ότι στην Ελλάδα γίνεται πολύ σωστή δουλειά στο αγώνισμα της ανοικτής θάλασσας. Κάνουμε σωστά και μεγάλα βήματα στο άθλημα και αυτό φαίνεται από τις επιτυχίες που έχουμε φέρει. Εχει μεγάλη σημασία αυτό το μετάλλιο. Δεν μπορώ να πω ότι ακόμα είμαστε υπερδύναμη. Θα είμαστε όταν θα αρχίσουμε να κερδίζουμε στους αγώνες των 10χλμ. Βέβαια και σε αυτό δεν πάμε άσχημα. Και στο Παγκόσμιο αλλά και εδώ πήγαμε καλά. Εγώ ήμουν 7ος και τα κορίτσια στην 12η και 14η θέση. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, επιμονή και προπόνηση. Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Αντώνη, γιατί πήγε πολύ καλά στην κούρσα, και στην Κέλυ, που έδωσε το 110% των δυνατοτήτων της».Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Νίκος Γέμελος τόνισε τα εξής:
«Τα παιδιά έκαναν απίστευτη εμφάνιση. Ακολουθήσαμε σωστή τακτική κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό και κομβικό για να φτάσουμε στο χρυσό. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν χάσαμε την πλοήγησή μας».Η επιτυχία της ελληνικής ομάδας τράβηξε τα φλας των φωτογράφων πάνω στους πρωταθλητές Ευρώπης, ενώ συνέντευξη στην ουγγρική τηλεόραση έδωσε ο Σπύρος Γιαννιώτης.
Τα αποτελέσματα των 5χλμ ανοικτής θάλασσας (σκυταλοδρομία):
1. Ελλάδα (Γιαννώτης, Φωκαϊδης, Αραούζου) 59.03
2. Ιταλία 59.55
3 Ρωσία 59.59
4. Γερμανία 1.00.13
5. Ισπανία 1.01.09
6. Τσεχία 1.01.10
7. Γαλλία 1.02.20
8. Ελβετία 1.02.56Αυτό ήταν το τέταρτο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό για τους κολυμβητές μας. Προηγήθηκαν το αργυρό της Αραούζου και το χάλκινο της Λυμπερτά στα 5χλμ., καθώς και το χάλκινο του Γιαννιώτη στην ίδια απόσταση.
Χρήστος Γραμμένος