Ο Τάσος Κάκος αναμφίβολα αποτελεί τον κορυφαίο αυτή τη στιγμή Έλληνα διαιτητή. Το corfucorner.gr παρουσιάζει πληροφορίες και λεπτομέρειες που συνθέτουν το… προφίλ του έμπειρου και διεθνή Κερκυραίου ρέφερι, ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής και της καριέρας του, πολλές εκ των οποίων για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
(Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ)
Ο Αναστάσιος (Τάσος) Κάκος γεννήθηκε στην Κέρκυρα, μια μέρα γιορτής, ένα Δεκαπενταύγουστο πριν από 40 χρόνια, και συγκεκριμένα στις 15/8/1970. Μάλιστα, είναι και σαββατογεννημένος!
Άρχισε τον αθλητισμό κάνοντας κωπηλασία και άνηκε στον ΝΑΟ Κέρκυρας από το 1982 έως το 1986, έχοντας μάλιστα και μία 3η πανελλήνια νίκη. Την περίοδο 1986-1987 έκανε στίβο (αποστάσεις).
Το 1986 βρέθηκε για λίγες ημέρες στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού, στην Παιανία, προκειμένου να δοκιμαστεί (μαζί με εκατοντάδες άλλα παιδιά), διότι ήθελε να ενταχθεί στα τμήματα υποδομής του «τριφυλλιού».
Από το 1987 και για δέκα χρόνια (μέχρι το 1997) έπαιξε ποδόσφαιρο σε κερκυραϊκές ομάδες, και συγκεκριμένα στον ΑΟ Κέρκυρα (σε Γ’ και Δ’ Εθνική), στον ΑΟ Κασσιώπη (στη Δ’ Εθνική) και στον Φαίακα (στο τοπικό Πρωτάθλημα), χωρίς πάντως η ποδοσφαιρική του καριέρα να έχει ιδιαίτερες περγαμηνές.
Κρέμασε τα παπούτσια του το καλοκαίρι του 1997 κι έπιασε τη σφυρίχτρα. Ονομάστηκε διαιτητής, τελειώνοντας τη Σχολή Διαιτησίας της ΕΠΣ Κέρκυρας και ξεκίνησε να σφυρίζει στα τοπικά Πρωταθλήματα.
Ενώ νεαρός είχε πλούσιο μακρύ σγουρό μαλλί, εντούτοις η έντονη τριχόπτωση που είχε στη συνέχεια τον οδήγησε στην απόφαση (στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας) να ξυρίζει το κεφάλι του. Πλέον, λόγω της διαιτητικής του ιδιότητας και του παρουσιαστικού του, του προσδόθηκε ο χαρακτηρισμός… «Ο Κολίνα της Κέρκυρας»!
Η διαιτητική του εξέλιξή ήραν ραγδαία! Τη σαιζόν 2000-2001 σφύριξε στη Δ’ Εθνική, όπου αναδείχθηκε 3ος καλύτερος διαιτητής, μεταξύ 180 ρέφερι. Στη Δ’ Εθνική έπαιξε μέχρι τον Νοέμβρη του 2001, οπότε κι έγινε διαιτητής Γ’ Εθνικής, και την περίοδο 2001-2002 ήταν ο 6ος καλύτερος ρέφερι στην τρίτη Κατηγορία, μεταξύ 85. Στη Γ’ Εθνική σφύριξε μέχρι τον Νοέμβρη του 2002. Τον μήνα εκείνο, παρότι ήταν μόλις ένα χρόνο στη Γ’ Εθνική, μπήκε στον πίνακα της Β’ Εθνικής, όπου έπαιξε ενάμισι χρόνο (μέχρι τον Μάη του 2004). Την περίοδο 2002-2003 ήταν 5ος καλύτερος διαιτητής στη Β’ Εθνική και τη σαιζόν 2003-2004 ήταν 2ος καλύτερος ρέφερι στην Κατηγορία.
Τον Ιούλιο του 2004 προβιβάστηκε στον πίνακα διαιτητών της Α’ Εθνικής. Μάλιστα, πολλοί συνδύασαν αυτή του την προαγωγή με την άνοδο του ΑΟ Κέρκυρα στη μεγάλη Κατηγορία!
Κάκος, ο… ρέκορντμαν! Είχε έρθει 1ος σε όλα τα αγωνιστικά τεστ διαιτητών (50 μ., 200 μ. και τεστ Κούπερ). Κατέχει το ρεκόρ να έχει ανεβεί ως διαιτητής πέντε Κατηγορίες μέσα σε μόλις επτά χρόνια, και από το τοπικό της Κέρκυρας να ανεβαίνει στην Α’ Εθνική, επίτευγμα που πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί στο μέλλον.
Το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική το έκανε στις 26/9/2004 (Πανιώνιος – ΠΑΟΚ 2-0), ενώ το πρώτο του μεγάλο ντέρμπι ήταν το Άρης – ΠΑΟΚ 3-1 (στις 21/10/2007).
Τον Σεπτέμβρη του 2007 έγινε διεθνής διαιτητής, αποτελώντας τον πρώτο και μοναδικό Κερκυραίο που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, ενώ στα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος ρέφερι της Σούπερ Λιγκ και βραβεύεται σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις («Γιορτή του Ποδοσφαιριστή», «Γιορτή Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου» της ΕΠΣ Κέρκυρας κ.α.).
Η σαιζόν 2007-2008 ήταν μάλλον η χειρότερη στη διαιτητική του καριέρα, καθώς είχε ορισμένες αρνητικές διαιτησίες (μεταξύ άλλων, τον Δεκέμβρη του 2007 στο γήπεδο Καραϊσκάκη, ο Άκης Ζήκος είχε κάνει λόγο για… «χεσμένους διαιτητές»).
Αλλά κι εκτός αγωνιστικών χώρων, στα τελευταία χρόνια κατηγορήθηκε για αλαζονεία, ψηλομυτισμό και… καλαμοκαβαλήκεμα, δημιουργώντας αρκετές αντιπάθειες και χάνοντας πολλούς από τους φίλους του, ενώ μέχρι και σήμερα φροντίζει να διατηρεί άσχημες σχέσεις με τα περισσότερα κερκυραϊκά Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογράφους του νησιού!
Η πρώτη μεγάλη διεθνής διαιτησία του Κάκου ήταν στον αγώνα Γερμανία – Αζερμπαϊτζάν 4-0, στις 9/9/2009, στα πλαίσια της Προκριματικής Φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 (4ος Όμιλος), έχοντας βοηθό τον επίσης Κερκυραίο Σπύρο Τρύφωνα.
Το ύψος του είναι 1.82. Το αυτοκίνητο που οδηγεί είναι μάρκας FORD.
Όσον αφορά τις γραμματικές του γνώσεις, είναι απόφοιτος Λυκείου, ενώ από ξένες γλώσσες ομιλεί αγγλικά και ιταλικά.
Είναι διαζευγμένος με την Κατερίνα Σουρβίνου, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο αγοράκια, τον Σπύρο (15 ετών) και τον Γιώργο (8 ετών). Μάλιστα, ο μεγαλύτερος γιός κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα στο χώρο της διαιτησίας! Το… μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει!
Οι γονείς του ονομάζονται Γιώργος και Ελένη, ενώ ο αδελφός του, ο 38χρονος Θεόδωρος (Άκης) Κάκος, ασχολείται κι εκείνος με το ποδόσφαιρο, ως τερματοφύλακας, όντας από τους κορυφαίους πορτιέρο που έχει αναδείξει το κερκυραϊκό φούτμπολ (σήμερα αγωνίζεται στον Ποσειδώνα Αγ. Μάρκου, στην Α1′ τοπική Κατηγορία).
Σημειωτέον ότι οι αδελφοί Κάκου υπήρξαν συμπαίκτες στον ΑΟ Κέρκυρα. Όταν ο Τάσος έγινε διαιτητής, απαίτησε από την ΕΔ/ΕΠΣΚ να μην τον ορίζει να σφυρίζει σε ματς των εκάστοτε ομάδων στις οποίες αγωνίζονταν ο Άκης.
Το σπίτι του βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας, επάνω στο δρόμο Τρίκλινου – Κομπιτσίου.
Ο Κάκος διαθέτει τεράστιο αρχείο, τόσο με δημοσιεύματα που τον αφορούν, όσο και με κασέτες και dvd των αγώνων που έχει σφυρίξει, ενώ ένα χώρο του σπιτιού του τον έχει μετατρέψει σε… εκθεσιακό, με δεκάδες αναμνηστικά, τιμητικές πλακέτες, επαίνους και διακρίσεις, φωτογραφίες και λάβαρα.
Πριν ασχοληθεί με τη διαιτησία, υπήρξε ένθερμος και… δηλωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού, έχοντας ακολουθήσει τους «πράσινου» ακόμα και σε παιχνίδια του εξωτερικού! Ένα από τα τελευταία ήταν το Άγιαξ – ΠΑΟ 0-1, στις 4/4/1996. Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα ο Κάκος εμφανίστηκε στην τηλεόραση , όπου στην εκπομπή «Τηλεσπόρ» του ΤΗΛΕΚΕΡΚΥΡΑ παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για την επιτυχία των «πράσινων» και για την εμπειρία του ίδιου να βρεθεί στο πλευρό του «τριφυλλιού», στο Άμστερνταμ. Πάντως, από τότε που ξεκίνησε τη διαιτησία, προσπαθεί να… αποτάξει από πάνω του το… στίγμα περί «φιλοπαναθηναϊκών» αισθημάτων!
Ο δρόμος στη ζωή του Κάκου δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Για βιοποριστικούς λόγους, επί σειρά ετών εργάστηκε ως οικοδόμος. Επίσης, έχει δουλέψει ως ασφαλιστής, ως ταξιτζής και -εσχάτως- ως πυροσβέστης.
Ίσως η μοίρα κάτι να του χρωστούσε!
Αν και σαν ποδοσφαιριστής ήταν μέτριος και παρότι πέρασε αρκετές δυσκολίες στη ζωή του, εντούτοις κατάφερε χάρις στην άριστη φυσική του κατάσταση, στη γρήγορη αντίληψή του και στη σκληρή δουλειά του, αλλά και στη βοήθεια από παράγοντες του κερκυραϊκού ποδοσφαίρου, να φτάσει στο υψηλότερο σκαλοπάτι της ελληνικής διαιτησίας και να αποτελεί πρότυπο για πολλούς νέους ρέφερι. Ο αμέσως επόμενος στόχος του δεν είναι άλλος από τη διεθνή καριέρα. Άλλωστε, βαδίζει με ακρίβεια στα… χνάρια του Κύρου Βασάρα!
Αυτός, λοιπόν, είναι ο Τάσος Κάκος! Ένας άνθρωπος που δεν ανέχεται να μένει αδρανής και στάσιμος, αλλά θέλει να εξελίσσεται διαρκώς. Κι ένας διαιτητής με «δειλή» φωνή, αλλά επιβλητικό βλέμμα, ο οποίος έχει παντού φανατικούς θαυμαστές και ορκισμένους εχθρούς…
Το σπίτι του Κάκου, στην περιοχή Κομπίτσι (Τρίκλινο)