Ποια «ελευθεροτυπία», ρε; - CorfuCorner.gr
04/05/2022

Ποια «ελευθεροτυπία», ρε;

Χθες Τρίτη ήταν, λέει, η «Παγκόσμια ημέρα της ελευθερίας του Τύπου». Στην Ελλάδα, αυτό είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο!


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, η χώρα μας είναι 27η (και τελευταία) στην Ευρωπαϊκή Ένωση σ' ότι αφορά την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, ενώ παγκοσμίως κατέχει την 108η θέση. Αυτό και μόνο, τα φανερώνει όλα!


Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα! Δεν θα σας πάμε μακριά. Θα σας πούμε για την δική μας περίπτωση, εδώ στην Κέρκυρα.


Τον Απρίλη του 2018, ο υπογράφων αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το Ράδιο Επτάνησα 98,8 επειδή από πλευράς διεύθυνσης του σταθμού γινόταν συνεχής προσπάθεια όχι μόνο να του ασκηθεί λογοκρισία σχετικά με το τι έλεγε στις εκπομπές του, αλλά του γινόταν και ανυπόφορη παρέμβαση για το από ποιους θα έπαιρνε συνέντευξη, ακόμη και για το ποιους θα είχε για συνεργάτες του «στον αέρα» των εκπομπών. Αυτά είχαν καταγγελθεί τότε μέσω δημόσιας επιστολής του δημοσιογράφου. Υπό αυτές τις συνθήκες, έπαψε μια συνεργασία που διήρκησε 18 ολόκληρα χρόνια, δίχως ο αθλητικογράφος να πληρωθεί έστω κι ένα μισθό, παρά τους κόπους και τα έξοδά του (σε τηλέφωνα,, σε βενζίνες κλπ.), αφού εξαρχής του είχε ξεκαθαριστεί ότι για να πάρει κάποια χρήματα για την πολύωρη δουλειά του, θα έπρεπε να ψάξει να βρει διαφημίσεις, κάτι το οποίο ειδικά μετά το 2009 ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων υγείας που προέκυψαν, καθώς και της οικονομικής κρίσης.


Επίσης, τον Νοέμβρη του 2020 η αθλητική εκπομπή του υπογράφοντα στον Life News 102,9 κόπηκε ξαφνικά και απροειδοποίητα, χωρίς ποτέ να του δοθεί κάποια εξήγηση από τον ιδιοκτήτη του σταθμού. Μάλλον όχι συμπτωματικά, αυτό συνέβη μόλις το ραδιόφωνο πήρε διαφήμιση του καταστήματος ενός επιχειρηματία, ο οποίος σχετίζεται με ένα γήπεδο και ο οποίος μέσω σχολίων του στο Facebook φαινόταν φοβερά ενοχλημένος από τα γραφόμενα του αθλητικογράφου σε αυτό εδώ το site.


Αυτά είναι μόνο δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, από τα πολλά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε.. Αν η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ελευθεροτυπία, τότε η Κέρκυρα μάλλον έρχεται τελευταία σ' όλη την χώρα. Γενικά, οι πιέσεις που ασκούνται στους δημοσιογράφους είναι αφόρητες! Οι περισσότεροι υποκύπτουν στις προσταγές των «αφεντικών», εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους, θέλοντας ή μη. Για τον λόγο αυτό, τα ΜΜΕ έχουν απωλέσει παντελώς την αξιοπιστία τους, για τον λόγο αυτό ο κόσμος έχει σιχαθεί να βλέπει τηλεόραση, να ακούει ραδιόφωνο και να διαβάζει εφημερίδες.


Υπάρχουν όμως και μερικοί άνθρωποι του Τύπου, που δεν χαμπαριάζουν, που δεν μπορεί να τους ελέγξει κανείς, που διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και που δεν... σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, έστω κι αν αυτό τους κοστίζει επαγγελματικά και ψυχολογικά. Μόνο που αυτοί είναι ελάχιστοι...


• Άρθρο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ

 

 

 Corfu Corner Radio

Σάββατο
28
Μάιος
2022
Σήμερα γιορτάζουν: Διοσκουρίδης

Αθλητικές εφημερίδες

Πολιτικές εφημερίδες

+29
°
C
+29°
+18°
Κέρκυρα
Παρασκευή, 21
Πέμπτη
+29° +18°
Σάββατο
+21° +12°
Κυριακή
+25° +14°
Δευτέρα
+28° +17°
Τρίτη
+25° +17°
Τετάρτη
+29° +17°
Πρόγνωση για 7 μέρες
powered by 2pWeb