13/09/2015

Τρομερά προβλήματα στην κερκυραϊκή διαιτησία!

Με τη διεξαγωγή των αγώνων Κυπέλλου, ξεκίνησε η καινούργια αγωνιστική περίοδος για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Κέρκυρας. Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διαιτησία να είναι πάμπολλα, σημαντικά και... ποικίλης φύσεως!


Ένα εξ αυτών, είναι και η αισθητή μείωση του αριθμού των διαιτητών, συγκριτικά με την προηγούμενη σαιζόν. Ρέφερι οι οποίοι πέρσι «έβγαλαν» το μεγαλύτερο κομμάτι των τοπικών Πρωταθλημάτων (ειδικά της Α1' Κατηγορίας), καθώς και του Κυπέλλου, είτε απέχουν τώρα, είτε δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα «κατέβουν» να παίξουν. Και αυτό δεν προκαλεί τεράστιο προβληματισμό μόνο στις τάξεις της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΚ, αλλά και ολόκληρου του Δ.Σ. της Ένωσης, που επιθυμεί οι διοργανώσεις να «κυλίσουν» και να ολοκληρωθούν σε ομαλά πλαίσια. Κάτι το οποίο διακυβεύεται, εφόσον ο εξαιρετικά «ευαίσθητος» χώρος της διαιτησίας υπολειτουργεί σε μεγάλο βαθμό...


Την περασμένη Τρίτη και Πέμπτη, η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Κέρκυρας οργάνωσε τις καθιερωμένες αγωνιστικές και γραπτές εξετάσεις για τους διαιτητές του νησιού, στο ενωσιακό γήπεδο του Κανονιού. Μεταξύ των σπουδαιότερων ονομάτων που απουσίαζαν, ήταν οι Μιχάλης Στόικος, Τάσος Κορίκης, Περικλής Γιούργας, Γιώργος Ψαλίδας, Χρήστος Μουχλιανίτης, Κώστας Λάσκαρης, Δήμητρα Ανδριώτη και Ελένη Νικομάνη.


Οι Κορίκης και Π. Γιούργας, που τυγχάνουν και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας, είναι προφανές ότι έθεσαν εαυτόν εκτός ενεργούς δράσης και δεν προσήλθαν στα τεστ, ως ένδειξη δυσφορίας, αποδοκιμασίας και διαμαρτυρίας για την προ ολίγων ημερών «επαναφορά» του Γιάννη Μέριανου στην Επιτροπή Διαιτησίας, ως μέλος, δυόμισι χρόνια μετά την αποπομπή του από το ίδιο όργανο, λόγω του ότι είχαν δημιουργηθεί πελώρια προβλήματα στο χώρο της κερκυραϊκής διαιτησίας και του τοπικού ποδοσφαίρου. Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο έμπειροι ρέφερι, την εποχή που ο Μέριανος διατελούσε Πρόεδρος της συγκεκριμένης Επιτροπής, απείχαν και τότε από τη δραστηριότητα. Και επανήλθαν μόλις εκείνος εκδιώχθηκε από τη Διοίκηση της Ένωσης.


Επί της ευκαιρίας, να αναφέρουμε ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Σύνδεσμος Διαιτητών προτίθεται να προβεί σε ανακοίνωση, μέσω της οποίας θα τοποθετηθεί αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της διαιτησίας και την έλλειψη συνεργασίας με την ΕΠΣΚ.


Και συνεχίζουμε. Ο Ψαλίδας, ο οποίος είναι αστυνομικός στο επάγγελμα και είχε έρθει πέρσι στην Κέρκυρα και υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα της Λευκίμμης, όπως πληροφορηθήκαμε έφυγε από το νησί και επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Φλώρινα. Επίσης, ο Μουχλιανίτης φέρεται να έχει πει στο στενό περιβάλλον του ότι αποσύρεται από τη διαιτησία. Αν όντως ισχύει, θα φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.


Οι τέσσερεις παραπάνω είναι διαιτητές. Δύο βοηθοί διαιτητές, ο Λάσκαρης και η Ανδριώτη, δεν προσήλθαν στις εξετάσεις λόγω του ότι αυτή την εποχή είναι απασχολημένοι σε εργασίες σχετικές με τον τουρισμό. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να λάβουν μέρος στα επόμενα τεστ, της 22ης Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που έχει οριστεί από την Επιτροπή Διαιτησίας για τους ρέφερι που δεν μπόρεσαν να «δώσουν» τις προηγούμενες μέρες.


Όσον αφορά τον Στόικο, που κι αυτός απουσίαζε από τις εξετάσεις και ο οποίος απέχει εδώ και πολύ καιρό (από τον περασμένο Φεβρουάριο), δεν συμμετείχε ούτε στα τεστ της ΚΕΔ/ΕΠΟ, τον Ιούλιο, με συνέπεια να χάσει τη θέση του στη Football League. Και όπως όλα δείχνουν, ο Κερκυραίος λάινσμαν δεν θα αγωνιστεί ούτε στο τοπικό φέτος. Από τα τεστ της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΚ έλειπε και η επίσης βοηθός, Νικομάνη, η οποία έχει σταματήσει (προσωρινά ή μόνιμα, θα το δούμε) λόγω της εγκυμοσύνης της.


Από ‘κει και πέρα, η βοηθός Φωτεινή Γραικού έχει αποχωρήσει από τα μέσα της περασμένης σαιζόν, επειδή ετοιμάζεται να παντρευτεί τον επόμενο μήνα, ενώ ο διαιτητής Γ' Εθνικής, Σπύρος Κολυτάς, εξακολουθεί να βρίσκεται στο Ρέθυμνο της Κρήτης, για εργασιακούς λόγους. Μετείχε κανονικά στις καλοκαιρινές εξετάσεις της ΚΕΔ/ΕΠΟ, που έγιναν στα Χανιά, και πρόκειται να έρθει στην Κέρκυρα τον Οκτώβρη, οπότε και θα τεθεί στη διάθεση της Επιτροπής Διαιτησίας της Ένωσης.


Όσοι διαιτητές και επόπτες δεν έλαβαν μέρος στις εξετάσεις της ΚΕΔ ή της τοπικής Επιτροπής, δεν μπορούν να αγωνιστούν στις διοργανώσεις της ΕΠΣ Κέρκυρας. Και όπως γίνεται αντιληπτό, η κερκυραϊκή διαιτησία όχι απλά έχει αποδυναμωθεί πάρα πολύ, αλλά κι έχει αποδεκατιστεί και συρρικνωθεί!


Η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣΚ θα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη, στους τοπικούς αγώνες Κυπέλλου και Πρωταθλημάτων, να χρησιμοποιεί τους ίδιους και τους ίδιους διαιτητές, τους λιγοστούς στον αριθμό που έχουν απομείνει στο δυναμικό της. Ή θα αναγκάζεται να... επιστρατεύσει άπειρους διαιτητές, σε σημαντικά παιχνίδια, ούτως ώστε να «βγει» το πρόγραμμα.


Το πρόβλημα θα γιγαντώνεται όταν η ΚΕΔ/ΕΠΟ θα ορίζει σε εκτός νησιού ματς της Football League, της Γ' Εθνικής και του γυναικείου Πρωταθλήματος, τους αξιολογημένους ρέφερι, δηλαδή τους Νίκο Πουλημά, Χάρη Σκορδίλη, Κώστα Τόμπρο, Σπύρο Κολυτά, Κώστα Γιούργα, Τάσο Γραικό, Θωμά Βλάσση, Γιώργο Ξηρομερίτη και Πέτρο Νικόπουλο. Οπότε και δεν θα μπορούν την εκάστοτε ημερομηνία να παίξουν στο τοπικό της ΕΠΣΚ.


Κάθε χρόνο, η κατάσταση της κερκυραϊκής διαιτησίας ολοένα και χειροτερεύει, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Παρουσιάζει μια εικόνα όχι απλά άσχημη και απογοητευτική, αλλά και αποσύνθεσης! Κι όλα αυτά, ενώ δεν έχει προκηρυχθεί κάποια καινούργια Σχολή Διαιτησίας, προκειμένου να αναδειχθούν νέοι ρέφερι. Έτσι όπως πηγαίνει το πράγμα, η κερκυραϊκή διαιτησία κινδυνεύει με αφανισμό, τόσο από τον χάρτη της Ελλάδας, όσο ακόμα κα από αυτόν της Κέρκυρας! Γι' αυτό και θα πρέπει η Ένωση να δει το ζήτημα με την αρμόζουσα σοβαρότητα και να αναζητήσει άμεσα λύσεις...


Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να εκφράσουμε δύο απορίες μας.


Πρώτον, εάν κάποιος ρέφερι κάνει άσχημη διαιτησία ή υποπέσει σε παράπτωμα, άραγε θα που επιβάλλεται η προβλεπόμενη τιμωρία από την Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Κέρκυρας; Ή μήπως θα του «χαρίζονται», ούτως ώστε να μη λείψει και αποδυναμωθεί περισσότερο η διαιτησία;


Και δεύτερον, αφού οι ρέφερι είναι ελάχιστοι στο νησί, άρα γνωρίζουν ότι θα παίξουν... βρέξει-χιονίσει, αυτό άραγε δεν θα γεμίσει με αλαζονεία ορισμένους απ' αυτούς, κατά τη διάρκεια των αγώνων, ώστε να κάνουν ό,τι τους «καπνίσει»;


Για το τέλος, θα επισημάνουμε ένα επιπλέον πρόβλημα που προέκυψε εσχάτως. Οι σχέσεις της ΕΠΣ Κέρκυρας με τον Σύνδεσμο Διαιτητών ήταν που ήταν ανύπαρκτες, αλλά τώρα η κατάσταση χειροτέρεψε πάρα πολύ, λόγω της επανατοποθέτησης του Γιάννη Μέριανου στην τριμελή Επιτροπή Διαιτησίας της Ένωσης. Το γεγονός αυτό, έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις του Δ.Σ. του Συνδέσμου. Δεν είναι μόνον τα μέλη της Διοίκησης, Τάσος Κορίκης και Περικλής Γιούργας, που όπως προαναφέραμε απέχουν πλέον από την ενεργό δράση. Αλλά και τα υπόλοιπα διοικητικά στελέχη του ΣΔΠΚ (Γιώργος Αρμενιάκος, Κώστας Πρωτοψάλτης, Χρήστος Καστρινός, Χρύσανθος Τσαγκαρόπουλος, Θοδωρής Λέζος, Πολύβιος Μοναστηριώτης), απ' ότι μάθαμε, δεν σκοπεύουν να συνεργαστούν με την Επιτροπή, με την ιδιότητα των παρατηρητών διαιτησίας. Δηλαδή, αποφάσισαν να απέχουν και αυτοί! Τώρα, άραγε, ποιος θα ελέγχει και θα «τσεκάρει» τους ρέφερι στους αγώνες;


• Κείμενο: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

 

 

 

 Corfu Corner Radio

Πέμπτη
19
Ιούλιος
2018
Σήμερα γιορτάζουν: Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά, Διός, Δίας, Μακρίνα (πηγή : www.eortologio.gr)

Αθλητικές εφημερίδες

Πολιτικές εφημερίδες

Καιρός και πρόγνωση για κάθε περιοχή
 Δημοσκόπηση
Ποια κατά τη γνώμη σας ήταν φέτος η κορυφαία σφυρίχτρα του κερκυραϊκού ποδοσφαίρου;
Αρμενιάκος Χριστόδουλος
Βλάσσης Αντώνης
Βλάσσης Θωμάς
Γιούργας Κώστας
Διαβάτης Χρήστος
Δράμπαλος Βασίλης
Καββαδίας Νικόδημος
Κάντας Δημήτρης
Κολυτάς Σπύρος
Κορακιανίτης Νίκος
Μαργαρίτης Χαράλαμπος
Μίχος Γιάννης
Μυρισκλάβος Νίκος
Νικόπουλος Πέτρος
Ξηρομερίτης Γιώργος
Πουλημάς Νίκος
Τόμπρος Κώστας
Συνεργαζόμενα sites
powered by 2pWeb