ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ: Στην Κέρκυρα, 13 έως 16 Μαΐου το Corfu Match - CorfuCorner.gr
26/01/2021

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ: Στην Κέρκυρα, 13 έως 16 Μαΐου το Corfu Match

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Κέρκυρας από τώρα βάζει... ρότα για την διοργάνωση του Corfu Match. Μετά την ακύρωση της περυσινής διοργάνωσης, εξαιτίας της πανδημίας, οι άνθρωποι του κερκυραϊκού Ομίλου αισιοδοξούν ότι φέτος όλα θα πάνε πρίμα.


Ήδη, στην ιστοσελίδα του ΙΟΚ έχει αναρτηθεί η σχετική φόρμα πρόσκλησης, η οποία πρέπει να συμπληρωθεί από τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στον αγώνα και να αποσταλεί στην Οργανωτική Αρχή του Αγώνα 2021 της Κέρκυρα,ς το αργότερο την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2021.


Φέτος το Corfu Match, το οποίο εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα από 13 έως 16 Μαΐου 2021, είναι στο διεθνές καλεντάρι αγώνων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και το μοναδικό διεθνές αγωνιστικό γεγονός στην Ελλάδα, που είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Match Race Tour . Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή διοργάνωση περιλαμβάνει έξι αγώνες-σταθμούς σε Γαλλία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ρωσία, Αυστρία και από Ελλάδα στην Κέρκυρα.


Το Corfu Match διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2013 και αμέσως «αγκαλιάστηκε» από τις καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα, καθώς ήταν το πρώτο αγωνιστικό γεγονός μακριά από την Αθήνα. Το 2018 η εκδήλωση έγινε για πρώτη φορά διεθνές γεγονός ,με τη συμμετοχή 10 ομάδων από την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.


Ο αγώνας της Κέρκυρας σήμερα θεωρείται το πιο σημαντικό γεγονός στην Ελλάδα και τώρα στοχεύει ακόμη υψηλότερα για το 2021. Η διοργάνωση, που είναι ταξινομημένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ως World Sailing Grade 3, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 14-15-16 Μαΐου 2021, στο θαλάσσιο χώρο γύρω από το Παλαιό Φρούριο. Σε αυτήν, θα πάρουν μέρος δέκα ιστιοπλοϊκές ομάδες, με σκάφη Platu 25. Οι αποστολές των ομάδων θα βρίσκονται στην Κέρκυρα από τις 13 Μαΐου 2021, οπότε και ξεκινάει το event. Ήδη, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Κέρκυρας ξεκίνησε την καμπάνια: «Αν θέλετε να τρέξετε..... κάντε το μέσω Ιστιοπλοΐας. Αν θες να πολεμήσεις.... κάντο σε παλιό φρούριο-χτίζονται για να αντέξουν αγώνες. Αν θέλετε να αγωνιστούμε..... πάρτε μέρος στον αγώνα Κέρκυρας 2021 που διοργανώνεται από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Κέρκυρας, που βρίσκεται στο Παλαιό Φρούριο της πόλης της Κέρκυρας».


Οι αγώνες Match Race είναι αγώνες υψηλής τεχνικής όπου σκάφη όμοιου τύπου μονομαχούν ανά δύο σε αγώνα μικρής διάρκειας (15-20 λεπτών) σε έναν μικρό και στενό στίβο, μόλις 150μ.από την ακτή με πολλές σημαδούρες και εξαιρετικά αυστηρούς κανονισμούς. Ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες σύμφωνα με τους Κανονισμούς Αγώνων Ιστιοπλοΐας της ISAF. Η χρήση των κανονισμών από τους συμμετέχοντες κάνει τους αγώνες ακόμη πιο συναρπαστικούς καθώς πέρα από τις τεχνικές δεξιότητες τα πληρώματα ανταγωνίζονται και στη γνώση και χρήση των κανονισμών.

 

Έτσι. το παιχνίδι της ιστιοπλοΐκής μονομαχίας περιλαμβάνει και στρατηγικές κινήσεις που στόχο έχουν να οδηγήσουν τον αντίπαλο σε παράβαση. Οι Κριτές (umpires) ακολουθούν διαρκώς τα διαγωνιζόμενα σκάφη σε κοντινή απόσταση και αποφασίζουν άμεσα και ακαριαία την επιβολή ποινών σε περίπτωση παράβασης. Άσπρη με πράσινη σημαία σημαίνει ότι δεν υπάρχει παράβαση, αλά κίτρινη ή μπλε σημαία σημαίνει ότι το σκάφος με το αντίστοιχο χρώμα σημαίας στην πρύμη του, πρέπει να εκτελέσει την ποινή του πριν περάσει την γραμμή του τερματισμού. Όλες οι ομάδες διαγωνίζονται εκ περιτροπής η μία εναντίον της άλλης. Ίδια σκάφη λοιπόν και ίδιες καιρικές συνθήκες για όλους ανεξαιρέτως! Σε αυτούς τους αγώνες το επίπεδο ικανότητος του κυβερνήτη και του πληρώματος παίζουν τον κύριο ρόλο. Νικητής στέφεται εκείνος που θα περάσει τη γραμμή τερματισμού πρώτος. Δίχως άλλο, ο νικητής ενός Match Race διεκδικεί αδιαφιλονίκητα τον τίτλο ενός εξαιρετικού ιστιοπλόου.

 


Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα να αξιολογήσει και να καθορίσει σε ποια από τις πέντε (1-2-3-5-5) κατηγορίες θα κατατάξει έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα. Ανάλογα με την κατηγορία της διοργάνωσης βαθμολογούνται και οι συμμετέχοντες αθλητές στο World Sailing ranking. Βέβαια για να βαθμολογηθούν οι αθλητές, πρέπει να έχουν τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδία προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων ο αριθμός των αξιολογημένων αγώνων στους οποίους έχουν πάρει μέρος μέσα στη βαθμολογούμενη περίοδο, οι επιδόσεις τους κλπ. Το σκάφος του αγώνα Corfu Match Και τα δέκα πληρώματα, παίρνουν μέρος στο Corfu Match με ιδίου τύπου σκάφος. Το Platu 25 (πρώην Beneteau 25).

 

Πρόκειται για ένα ελαφρύ ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο σχεδιάστηκε από την εταιρία Farr Yacht Design με επικεφαλής τον Bruce Farr και κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1990 από την McDell Marine στη Νέα Ζηλανδία. Ως κατηγορία για ιστιοπλοϊκούς αγώνες αναγνωρίστηκε από την ISAF (Διεθνή Ομοσπονδία ιστιοπλοΐας) το Νοέμβριο 2006. Έκτοτε επισημοποιήθηκε η διεξαγωγή Παγκόσμιων ιστιοπλοϊκών πρωταθλημάτων και επίσημων διεθνών αγώνων με τη συγκεκριμένη κατηγορία σκαφών. Σήμερα το σκάφος κατασκευάζεται από δύο εταιρίες την Beneteau στη Γαλλία και Extreme Sailing Products στη Σιγκαπούρη.

 

 Corfu Corner Radio

Σάββατο
6
Μάρτιος
2021
Σήμερα γιορτάζουν: Ησύχιος, Ησύχης, Ησυχία

Αθλητικές εφημερίδες

Πολιτικές εφημερίδες

Καιρός και πρόγνωση για κάθε περιοχή
powered by 2pWeb