Π. Σκορδίλης: «Ενωμένοι για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα» - CorfuCorner.gr
08/01/2021

Π. Σκορδίλης: «Ενωμένοι για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα»

Στην ελληνική μυθολογία, ο βασιλιάς της Φρυγίας ,Μίδας ήταν γνωστός για την ικανότητά του να μετατρέπει σε χρυσάφι οτιδήποτε άγγιζε. Τότε, το «άγγιγμα του Μίδα» ήταν ένας μύθος, τώρα, στη σύγχρονη εποχή του κερκυραϊκού κλασικού αθλητισμού, καταγράφεται ως ιστορία στο πρόσωπο του προπονητή αλμάτων του Κερκυραϊκού ΓΣ, Παύλου Σκορδίλη. Οι «άσπονδοι φίλοι του», χαρακτηρίζουν τυχαίες και ευκαιριακές τις επιτυχίες του. Ωστόσο, τα διαχρονικά αποτελέσματα των αθλητών του, δίνουν αδιάψευστες απαντήσεις σε όσους αμφισβητούν τη δουλειά του.


Στην 35ετή θητεία του, ως προπονητής στίβου, ο Σκορδίλης έχει αναδείξει περισσότερους από 30 πρωταθλητές, που έχουν χαρίσει στο ιστορικό σωματείο και την Κέρκυρα γενικότερα δύο Παγκόσμια μετάλλια, δύο Ευρωπαϊκά, είκοσι Βαλκανικά, δύο σε Παγκόσμιες Γυμνασιάδες, ένα στο Μπρούνο Τζάουλι και 158 Πανελλήνια. Εάν αυτός ο «χρυσός» απολογισμός είναι τυχαίος..., τότε χαλάλι του.


Ο ίδιο,ς μιλώντας στην εφημερίδα «Η Κέρκυρα Σήμερα», υποστήριξε ότι δεν κάνει κανένα «μαγικό», ούτε έχει μυστική συνταγή, αλλά στηρίζεται στην συστηματική δουλειά, τη μεθοδικότητα, την προσήλωση στον στόχο και το αστείρευτο μεράκι. Επίσης επισήμανε τις πολλές δυσκολίες, με το χρόνιο κερκυραϊκό πρόβλημα της έλλειψης υποδομών και κυρίως ενός κλειστού και ευχήθηκε όλοι να ενώσουν τις δυνάμεις μας, ώστε να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, που θα καταστήσει την Κέρκυρα προορισμό ικανό να φιλοξενεί μεγάλες εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.


Συστηματική δουλειά, διαχρονική υπομονή, ατσαλένια αντοχή, μεθοδικότητα, προσήλωση στον στόχο, «αλλεργία» στις αποτυχίες και ατελείωτο μεράκι. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας προπονητής για να φτάσει στην κορυφή. Αναμφίβολα, ο Παύλος Σκορδίλης τα έχει.


Σύμφωνα με τον ίδιο: «Μυστικά δεν υπάρχουν. Βασίζομαι κάθε φορά στο κλασικό μοντέλο του ετήσιου προγραμματισμού που σχεδιάζεται για κάθε αθλητή στην αρχή της αθλητικής περιόδου, Σεπτέμβρη με Οκτώβριο. Έτσι, με μπούσουλα το ετήσιο πλάνο, έχουμε χωρίσει σε περιόδους προπονήσεις ανάλογα την εποχή και φυσικά δίνουμε βάση και ανάλυση στην εβδομαδιαία και ημερησία προπόνηση. Ο σχεδιασμός, λοιπόν, έχει μεγάλη αξία».


Κατόπιν επισημαίνει ότι: «Το κλειδί όμως είναι στο φορμάρισμα του αθλητή , να βρεθεί την κατάλληλη στιγμή στο αγώνα, σε άριστη ψυχοσωματική κατάσταση... Για να πραγματοποιηθούν όμως αυτά, πρέπει ο αθλητής να μπει σε μια προπονητική διαδικασία που θα έχει συνέπεια , προσπάθεια καθημερινή , εργατικότητα ,επιμονή και υπομονή. Όσο μεγάλο «ταλέντο» και αν είσαι, αν δεν δουλέψεις πάνω σε αυτές τις αρχέ,ς δεν φτάνει. Πέραν από το ακριβώς προπονητικό μέρος , άλλα «μυστικά» δεν υπάρχουν. Χρειάζεται & «μαεστρικός» συνδυασμός


Συνεχίζοντας, ο Σκορδίλης αναφέρεται και στο πώς καταφέρνει να ξεπερνάει τις δυσκολίες, που παρουσιάζονται σε ένα «φτωχό» σε αθλητικές υποδομές και δομές υποστήριξης των αθλητών, τόπο, όπως είναι η Κέρκυρα, υπογραμμίζοντας: « Με μαεστρία συνδυάζουμε: 1. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνεργασία με αξιόλογη προσφορά από τον ορθοπεδικό, Αλέξανδρο Κοσκινά ,τον φυσιοθεραπευτή, Αργύρη Ραψομανική, εξετάσεις στο Τομογράφο Κέρκυρας. 2. προπονητικά καμπ σε ΟΑΚΑ με την στήριξη του ΣΕΓΑΣ και συμμετοχή σε αγώνες προετοιμασίας. 3. Συνεχή συνεργασία με καταξιωμένους φίλους προπονητές, πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι..Πομάνσκι , Φαφούτης κ.α. 4. Οικονομική βοήθεια από φίλους, πολύ σημαντικό για να υλοποιηθούν οι στόχοι μας».


Ακολούθως, ο Παύλος Σκορδίλης μιλάει για τα μελλοντικά του σχέδια, λέγοντας :
«Με αισιοδοξία καταρχάς να βγούμε από την παγκόσμια κρίση . Θα πάρει χρόνο να ορθοποδήσουμε ξανά. Εγώ προσπαθώ με μια ομάδα 10 περίπου αθλητών στον Κερκυραϊκό, εδώ στο νησί, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, να βρισκόμαστε καθημερινά και να προσπαθούμε. Ελπίζω το 2021 να μας βρει πάλι στα στάδια, τουλάχιστον από την άνοιξη και μετά και να ονειρευτούμε ξανά συμμετοχές σε μεγάλους αγώνες. Πέραν των Καρύδη,Μαντζουρογιάννη και Μονόπωλη, που γυμνάζονται εκτός Κερκύρας, έχουμε την ευχάριστη επιστροφή της Κωνσταντίνας Ρωμαίου. Ξεκινήσαμε την επανεκκίνηση και προετοιμάζουμε την προσαρμογή της επιστροφής της στην Ελλάδα μετά από 5 χρόνια απο τις ΗΠΑ και το επιτυχημένο τέλος των σπουδών της. Επίσης, έχουμε κοντά μας και τον Νίκο Νεράντζη, που είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει βγάλει ο κερκυραϊκός στίβος και ελπίζουμε σε μία νέα προσπάθεια. Από τη νεότερη φουρνιά, προετοιμάζουμε την Ηρώ Βραδή για τη συμμετοχή της στο επί κοντώ του Ευρωπαϊκού Κ18 (έχει ήδη πιάσει το όριο), την Μαριάννα Μουρτσινούδη, που έχει τις προϋποθέσεις να πιάσει το όριο στο τριπλούν για το Ευρωπαϊκό Κ18, καθώς και τον επικοντιστή, Στέλιο Σκορδίλη, που βάζει στόχο το Ευρωπαϊκό Κ20. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ακόμα δύο με τρεις αθλητές σε μικρότερες ηλικίες, που προετοιμάζονται να αναδειχτούν».


Άνθρωπος του αθλητισμού από τα παιδικά του χρόνια, αφού υπήρξε ιστιοπλόος, τενίστας, ποδοσφαιριστής, βολεϊμπολίστας, μπασκετμπολίστας, χαντμπολίστας και αθλητής στίβου, δεν κρύβει την πικρία του, για «το χρόνιο πρόβλημα των αθλητικών υποδομών στην Κέρκυρα». Ο ίδιος είχε υπάρξει και πρόεδρος του ΕΑΚ Κέρκυρας, ωστόσο, όπως υπενθυμίζει «την εποχή εκείνη, μόλις είχαμε μπει στα μνημόνια και έτσι λίγα πράγματα μπορούσαν να γίνουν. Ωστόσο, είχαμε ξεκινήσει ενέργειες για βελτίωση των εγκαταστάσεων του ΕΑΚΚ, που στη συνέχεια έμειναν στα χαρτιά». Δεν δίστασε να εκφράσει την ανησυχία του, για το μέλλον του κερκυραϊκού αθλητισμού «αφού χωρίς υποδομές και κυρίως χωρίς κλειστές εγκαταστάσεις για να καλλιεργείται ο αθλητισμός τους χειμερινούς μήνες, μας φέρνει πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, όπως τα Γιάννενα. Όλα αυτά επηρεάζουν την εξέλιξη του κερκυραϊκού αθλητισμού και πολύ φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια θα στερέψουμε...»


Συνεχίζοντας ο 61χρονος προπονητής τονίζει ότι: «Δεν υπάρχει αθλητικό όραμα , αθλητικός σχεδιασμός, από ανθρώπους που βρίσκονται κάθε φορά σε θέσεις διοικητικές, Δήμος, Περιφέρεια κ.α .Ενώ και το αθλητικό «κίνημα» φορείς , σύλλογοι, παράγοντες, προπονητές , αθλητές, θα πρέπει ενωμένοι να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, που συζητάμε κάθε φορά...».


Το όραμά του, όπως αποκαλύπτει είναι «Να ζήσω για να δω ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο με το προπονητήριο του. Και να γίνει η Κέρκυρα ιδανικότερος και πρώτος αθλητικός προορισμός , για προετοιμασίες αθλητών από όλον τον κόσμο διότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να το λέμε. Στίβος , Ναυταθλητισμός , Τένις, κρίκετ.... ιστορικά αξίες ανεκτίμητες στο πέρασμα των χρόνων στην αθλητική ιστορία της Κέρκυρας, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων μας».


Ο Παύλος Σκορδίλης γεννήθηκε το 1959 στην Κέρκυρα. Μπήκε στα άδυτα του αθλητισμού ως αθλητής ιστιοπλοΐας του ΝΑΟΚ. Συνέχισε ως ποδοσφαιριστής του Ολύμπου, ενώ παράλληλα υπήρξε και αθλητής του Κερκυραϊκού στο μήκος με προπονητή τον Νίκο Μόσχο.


Παίκτης του Κερκυραϊκού στο βόλεϊ στη Β Εθνική/ ΕΣΠΕΔΕ, χαντμπολίστας με την ομάδα του Φαίακα και μπασκετμπολίστας στη Δόξα Κορακιάνας. Απόφοιτος της Ε.Α.Σ.Α. Αθηνών με ειδικότητα στην αντισφαίριση και από το 2007 απόφοιτος της σχολής προπονητών στίβου της ΓΓΑ. Υπήρξε προπονητής στον Όμιλο Αντισφαίρισης Κέρκυρας και από το 1985 μέχρι σήμερα, σωματειακός προπονητής Στίβου, στον «Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο». Και από το 2014 μέχρι σήμερα ομοσπονδιακός προπονητής.


Έχει διατελέσει Νομαρχιακός Υπεύθυνος του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας, πρόεδρος του ΕΑΚΚ καθώς και σε θέσεις υπευθύνου φυσικής αγωγής στις Δ/νσεις εκπαίδευσης. Αθλητές του, που αγωνίστηκαν με την ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ σε διάφορες κατηγορίες, κατακτώντας πλήθος μεταλλίων σε διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις, είναι οι: ΑΡΜΕΝΗΣ Κ. - ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ Β. - ΡΟΥΒΑΣ Σ. - ΡΩΣΣΗΣ Ν. - ΜΑΝΘΟΣ Σ. - ΑΛΑΜΑΝΟΣ Ν.- ΚΟΣΚΙΝΑ Α.- ΣΓΟΥΡΟΣ Φ. - ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ Λ. - ΛΑΒΡΑΝΟΥ Μ. - ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ Σ. - ΤΖΗΛΙΟΣ Μ. - ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ Γ - ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ Ν. - ΜΑΝΟΥ Λ. - ΚΟΤΣΗΣ Γ. - ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΥ Κ. - ΔΑΦΝΗ Α.- ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Σ. - ΡΩΜΑΙΟΥ Κ. - ΓΕΛΑΤΣΟΡΑΣ Γ. - ΑΓΑΘΟΣ Γ. - ΚΟΝΤΟΣ Φ.- ΤΑΦΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ - ΜΑΝΤΖΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Π.- ΜΟΝΟΠΩΛΗΣ Δ. - ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ Ν.-ΚΑΡΥΔΗ Σ. - ΧΑΛΙΚΙΑΣ Γ. - ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ Σ.


Πηγή «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ»

 

 • Χρόνια πολλά, προπάντων με υγεία, σας εύχεται η Σχολή Ποδοσφαίρου ΑΟ Κοντόκαλι. Λειτουργεί από το 2013, με πιστοποιημένους προπονητές και διαθέτει τμήματα Κ8, Κ10, Κ12 και Κ14. Η Σχολή εδρεύει στο Δημοτικό γήπεδο Κοντοκαλίου, ενώ υπεύθυνός της είναι ο Βασίλης Αράθυμος. Να επισημανθεί οτι η Ακαδημία έχει συνάψει μία σπουδαία συνεργασία με τις Σχολές Ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και εγγραφές: 6978073392.

 


• Το κατάστημα "ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΡΗΣ" σας εύχεται ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος πάνω απ' όλα με υγεία και αισιοδοξία. Διαθέτει ανταλλακτικά όλων των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και τρακτέρ), καθώς και ανταλλακτικά σκαφών και οικιακών συσκευών. Θα το βρείτε στην Ιωάννου Θεοτόκη 104, απέναντι από το ΙΚΑ. Τηλέφωνο: 26610-34775.

 

 •Πολλές- πολλές ευχές για ευτυχισμένο 2021 από τον ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΑΤΕ ΑΓΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ KEΡKYΡAΣ, με υπεύθυνο προπονητή τον Κώστα Αγάθο. Η Σχολή διδάσκει το παραδοσιακό καράτε WADO RYU (που είναι Ολυμπιακό), σε τμήματα παιδικά, ανδρών - γυναικών και αγωνιστικό (σπορ καράτε). Εδρεύει στον Άγιο Ματθαίο, πλησίον του γηπέδου ποδοσφαίρου. Τηλέφωνο: 6932 71 60 66

 

 

 

 Corfu Corner Radio

Πέμπτη
4
Μάρτιος
2021
Σήμερα γιορτάζουν: Δεν βρέθηκαν γιορτές

Αθλητικές εφημερίδες

Πολιτικές εφημερίδες

Καιρός και πρόγνωση για κάθε περιοχή
powered by 2pWeb