Β.Αλαμάνος: «Το δρομικό κίνημα βίωμα & τρόπος ζωής» - CorfuCorner.gr
04/01/2021

Β.Αλαμάνος: «Το δρομικό κίνημα βίωμα & τρόπος ζωής»

Το δρομικό κίνημα, που τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί παγκοσμίως, δεν θα μπορούσε να μην έχει ανταπόκριση στη χώρα μας και κατ΄ επέκταση στην Κέρκυρα.


Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά , η ποικιλομορφία του απείρου κάλλους του κερκυραϊκού φυσικού περιβάλλοντος και το ήπιο κλίμα του, έχουν συμβάλλει ώστε να διοργανώνονται αγώνες ορεινού τρεξίματος σε μονοπάτια, όπως το Corfu Mountain Trail, o Κάσσιος Δίας, Αρκουδίλας trail, στην άσφαλτο και τα πλακόστρωτα, όπως το corfu old town trail, ο Αχίλλειος δρόμος, ο ημιμαραθώνιος της πόλης, στην άμμο, όπως ο Κόρισσος αγώνας και άλλοι. Αγώνες, στους οποίους συμμετέχουν διακεκριμένοι δρομείς υπεραποστάσεων, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Ωστόσο εκείνο, που έχει ενδιαφέρον είναι ότι προσελκύουν και πολλούς κερκυραίους κάθε ηλικίας και φύλλου.


Για το δρομικό κίνημα στην Κέρκυρα, τη σημασία του, την εξέλιξη και την προοπτική του, μίλησε στην εφημερίδα «Η Κέρκυρα Σήμερα » ένας από τους πρωτεργάτες του. Πρόκειται για τον Βασίλη Αλαμάνο, τον άνθρωπο που μαζί με μία παρέα διαχρονικών δρομέων δημιούργησαν δύο από τις σημαντικότερες δρομικές διοργανώσεις στο νησί, το Corfu Mountain trail και το Corfu Old Town Trail, ενώ, είναι από εκείνους, που πέτυχαν, ώστε τον ερχόμενο Απρίλιο, (πανδημίας επιτρεπούσης), να διοργανωθεί στην Κέρκυρα ο μοναδικός εν Ελλάδι αγώνας Τριάθλου, στο πλαίσιο του Xtreme WORD TOUR, που περιλαμβάνει 4 χιλιόμετρα κολύμβηση, 182 χιλιόμετρα ποδηλασία και 40 χιλιόμετρα τρέξιμο.

 

Ο Βασίλης Αλαμάνος, μας βάζει στο κλίμα του δρομικού κινήματος ή αλλιώς του ερασιτεχνικού τρεξίματος.λέγοντας: «Το τρέξιμο είναι εύκολο όταν τρέχεις για να ψυχαγωγηθείς και να αποφορτίσεις ότι σε απασχολεί από την καθημερινότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος, που έκανε την εμφάνισή του, δειλά στις αρχές της δεκαετίας του 60 με τις τελευταίες δεκαετίας η δημοφιλία του να φουντώνει σε όλες τις Ηπείρους. Το Δρομικό Κίνημα έχει εδώ και πολλά χρόνια γίνει βίωμα και τρόπος ζωής σε όλο τον πλανήτη και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γιγαντωθεί στην Ελλάδα και φυσικά στην Κέρκυρα».


Εξηγεί δε ότι :«Οι κύριοι λόγοι που οι άνθρωποι τείνουν να θέλουν να γίνουν ερασιτέχνες δρομείς, είναι κυρίως τα σωματικά, κοινωνικά και ψυχολογικά οφέλη Τα βασικά είδη των αγώνων τρεξίματος στα οποία μπορεί να συμμετάσχει κάποιος δρομέας είναι: Δρόμου που διεξάγονται σε ασφάλτινες κυρίως διαδρομές. Ορεινοί που διεξάγονται σε βουνό με τους δρομείς να τρέχουν σε ορεινά μονοπάτια με μεγάλες υψομετρικές διαφορές και Υπεραποστάσεων με κύριο χαρακτηριστικό τους πως η απόσταση που τρέχουν οι δρομείς είναι πάνω από την Μαραθώνια απόσταση των 42.195 μέτρων. Εκείνο που χαρακτηρίζει τα είδη αυτών των αγώνων, πέρα από την ιδιομορφία που έχει το κάθε είδος, είναι η μαζικότητα καθώς χρόνο με τον χρόνο όλες οι διοργανώσεις παρουσιάζουν αύξηση των συμμετοχών.


Ο Αλαμάνος τονίζει επίσης: «Η διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία , τα τελευταία χρόνια, των δρόμων βουνού σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με την πρόσκτηση αθλητικής αλλά κα οργανωτικής εμπειρίας Κερκυραίων δρομέων σχετικά με διοργανώσεις του είδους, οδήγησαν σταδιακά στην υλοποίηση της ιδέας για τη διοργάνωση και στο νησί μας ενός αγώνα δρόμου βουνού. Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά , η ποικιλομορφία του κερκυραϊκού φυσικού περιβάλλοντος και το ήπιο κλίμα του νησιού κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών συνέβαλαν στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στην Κέρκυρα. Σε αυτό βοήθησαν τόσο το μεράκι των διαχρονικών δρομέων, που χάραξαν μονοπάτια και διαδρομές , όσο και οι ποιοτικές παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους συμμετέχοντες δρομείς (ιματισμός, ποιότητα μεταλλίων, αθλητικών ποτών κτλ). Έτσι, μέσω των δρομικών αυτών διοργανώσεων με μαζικό και λαϊκό χαρακτήρα, το ερασιτεχνικό τρέξιμο έγινε πιο προσιτό στο ευρύ κοινό, διαδίδοντας το μήνυμα ότι δε χρειάζεται να είναι κάποιος πρωταθλητής ή παλιός αθλητής για να ασχοληθεί μ' αυτό, αλλά είναι μία δραστηριότητα με την οποία μπορούν να ασχοληθούν όλοι.

 

 

Τον ερχόμενο Απρίλιο, με πρωτοβουλία της ομάδας του Corfu Mountain Trail, θα διοργανωθεί το «Greek Hero Xtri», που θα είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα αγώνας Τριάθλου, στο πλαίσιο του Xtreme WORD TOUR και θα περιλαμβάνει 4 χιλιόμετρα κολύμβηση, 182 χιλιόμετρα ποδηλασία και 40 χιλιόμετρα τρέξιμο. Ένας αγώνας δίπλα σε σειρά άλλων αντίστοιχων, απ' την Παταγονία, τον Καναδά και τα Highlands της Σκωτίας, μέχρι τα νορβηγικά Fiords, την έρημο του Μαρόκου και τον ορεινό όγκο των Ιμαλαΐων».


Ο ιδρυτής, του Corfu Mountain Trail και του Corfu Old Town Trail. παρέθεσε τα οφέλη του τρεξίματος, υποστηρίζοντας ότι: «Στις μέρες μας ο σύγχρονός πολίτης αντιλαμβάνεται πως το τρέξιμο είναι μία φυσική μέθοδός εκτόνωσης, καλής φυσικής κατάστασης και τον βοηθά στην ψυχική του ισορροπία». Και τα εξειδικεύει: "Τα οφέλη είναι πρώτα-πρώτα σωματικά, αφού το τρέξιμο βελτιώνει τη φυσική κατάσταση κυρίως την αντοχή. Προάγει την υγεία, με την ανάπτυξη του καρδιοαναπνευστικού και του μυοσκελετικού συστήματος, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες προσβολής από καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια, από διαβήτη και υπέρταση και καθυστερώντας την εμφάνιση της γήρανσης και της οστεοπόρωσης. Βελτιώνει την πέψη, αυξάνει την αναπαραγωγική ικανότητα, καταπολεμά την αϋπνία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Συμβάλλει στην καύση περιττού λίπους. Επίσης ανεβάζει την ψυχολογία. Ταυτόχρονα ενισχύει την πειθαρχία, την επιμονή και τη υπομονή, προκαλεί αίσθημα ελευθερίας και χαρίζει αυτοπεποίθηση όταν επιτυγχάνουμε στόχους και ξεπερνάμε τα όρια μας».


Ο 44χρονος δρομέας, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, επισήμανε επίσης: «Η πανδημία πρέπει να παραδεχθούμε ότι μας άφησε και κάποια καλά. Ένα εξ αυτών είναι ότι έβαλε στην ζωή μας το «6», τον αριθμό που στέλνουμε σε sms ώστε να βγούμε για άθληση. Θεωρώ ότι μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που σηκώθηκαν από τον καναπέ τους για πρώτη φορά και γνώρισαν την χαρά της κίνησης θα προσπαθήσουν να κρατήσουν το «6» στην ζωή τους. Πιστεύω ότι είναι μεγάλη ευκαιρία και δεν πρέπει να την αφήσουν να περάσει. Ο κόσμος να έχει θετικές σκέψεις, να βάζει στόχους και να παραμείνει στον αθλητισμό».


Ο Βασίλης Αλαμάνος γεννήθηκε το 1976 στην Κέρκυρα. Ξεκίνησε τον αθλητισμό ως καρατέκα, έχοντας μάλιστα στο παλμαρέ του Πανελλήνια νίκη. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την κωπηλασία, ως αθλητής του ΝΑΟΚ, όπου υπήρξε διεθνής με την Εθνική ομάδα των εφήβων, έχοντας μάλιστα συμμετοχές σε ένα Πανευρωπαϊκό, ένα Παγκόσμιο πρωταθλήματα και στην Προολυμπιακή ομάδα.


Ενώ, από το 2004 στράφηκε στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, με συμμετοχές στον κλασικό Μαραθώνιο, 10 φορές στο Olympus Marathon, στο UTMB 120 χλμ στο Mont Blanc, τρεις φορές στο trans Alpine (280 χλμ), γενικά έχει πάρει μέρος σε περισσότερους από 60-70 μαραθώνιους.


Το 2017 ασχολήθηκε με το τρίαθλον μετέχοντας σε διοργανώσεις «IRONMAN» της Φρανκφούρτης, αλλά και σε εκείνα της Γαλλίας και Πολωνίας καθώς και σε Xtreme IRONMAN, όπως το Olympus, στη Σουηδία και το δυσκολότερο όλων το icon στην Ιταλία. Ιδρυτής, μαζί με μία παρέα διαχρονικών δρομέων του Corfu Mountain Trail και του Corfu Old Town Trail.

 

 • Το Αθλητικό Κέντρο «ΒΛΑΣΣΗ» και η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Α.Γ.Σ ΟΡΦΕΑΣ, σας εύχονται χαρούμενες γιορτές, με αισιοδοξία και δύναμη. Διαθέτει γήπεδα 6Χ6, 8Χ8 και 11Χ11, καθώς και Ακαδημία για ηλικίες από 5 έως 16 ετών. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26610-46792 & 6932871892.


•Θερμές και ειλικρινείς ευχές, ενόψει των επερχόμενων εορτών, από το PET-SHOP "ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ". Διαθέτει ποιοτικές τροφές για σκύλους και γάτες, αξεσουάρ και ρουχαλάκια, ωδικά πτηνά χρυσόψαρα, τροπικά ψάρια και ενυδρεία.
Βρίσκεται στο Τρίκλινο. Τηλέφωνο: 26610-52766.


• Η VASALOS GOALKEEPER ACADEMY εύχεται σε όλο τον κόσμο Χρόνια Πολλά, με υγεία, δύναμη κι αισιοδοξία. Η μοναδική σχολή τερματοφυλάκων που λειτουργεί στην Κέρκυρα, έχει ως υπεύθυνο και προπονητή τον Χρήστο Βάσαλο, που διαθέτει πολυετή εμπειρία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και για εγγραφές: 6930 26 89 43.

 

 

 

 
Corfu Corner Radio

Τρίτη
9
Μάρτιος
2021
Σήμερα γιορτάζουν: Αέτιος, Αετός, Αέτης, Αετίς, Αετίνα, Αετίων, Βιβιανός, Βιβιάνα, Βιβιανή, Βίβιαν, Βιβή, Ηλιανός, Ηλιανή, Ηλιάνα, Λιάνα, Ηλιανός, Ηλιανή, Ηλιάνα, Λιάνα, Ιλιάνα, Ιλιάς, Λυσίμαχος, Λυσιμάχη, Ξάνθος, Ξάνθιος, Ξανθιάς, Ξανθούλιος, Ξανθούλης, Ξανθή, Ξανθούλα, Σαράντης, Σαράντος, Σαραντούλα, Σεβηριανός, Σεβηριανή, Σμαραγδένια, Σμαραγδία, Σμαραγδή, Σμαράγδα, Σμαράγδω, Σμαρούλα, Σμαρώ, Σμαραγδούλα, Σμάρα, Σμάραγδος, Σμαράγδης, Σμαραγδένιος, Σμάρης, Φιλοκτήμων, Φιλοκτήμονας

Αθλητικές εφημερίδες

Πολιτικές εφημερίδες

Καιρός και πρόγνωση για κάθε περιοχή
powered by 2pWeb