Το κρίκετ «θησαυρός» αναξιοποίητος για την Κέρκυρα - CorfuCorner.gr
15/12/2020

Το κρίκετ «θησαυρός» αναξιοποίητος για την Κέρκυρα

Το κρίκετ, άθλημα σύμβολο για την Κέρκυρα, το 2023 θα συμπληρώσει 200 χρόνια ζωής στο νησί, επισφραγίζοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο αιώνες, ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτή η αξία του πλεονεκτήματος της Κέρκυρας να είναι μοναδική στην Ελλάδα και την Μεσόγεια, που ταυτίζεται με ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο, με 2,5 δισεκατομμύρια θαυμαστές.


Η εφημερίδα «Η Κέρκυρα Σήμερα» αναζήτησε απαντήσεις για όλα όσα αφορούν το κρίκετ, για τις δράσεις της Ομοσπονδίας και για τους στόχους της, από τον πρόεδρο της Ιωσήφ Νικήτα. Ο Κερκυραίος «Κricket man" αφού εξέφρασε την πικρία του «γιατί το κρίκετ δεν αντιμετωπίζεται από τους τοπικούς φορείς ανάλογα με την αξία και προσφορά του» τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η κατασκευή του κλειστού γηπέδου στον Πλάντραφο, σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος». Ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι «όταν με το καλό βγούμε υγιείς από την δοκιμασία της πανδημίας, τα πράγματα για το κρίκετ θα πάνε καλύτερα, αφού αναμένεται και η αναγνώρισή του ως Ολυμπιακού αθλήματος».


Άλλαξαν οι εποχές
Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της ΕΛΟΚ να μας εξηγήσει για ποιο λόγο, ένα άθλημα, που τα παλαιότερα χρόνια ήταν το αγαπημένο της Κέρκυρας, σήμερα δείχνει να είναι «αποπαίδι». Ο ίδιος, αφού αντέκρουσε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, μας ενημέρωσε: «Παλαιότερα το κρίκετ ήταν παιχνίδι αναψυχής και οι ομάδες είχαν τη δυνατότητα να αγωνίζονται στην Κάτω Πλατεία, όπου ήταν εύκολο να συγκεντρωθεί ο κόσμος, που έκανε τη βόλτα του και έπινε τον καφέ του. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχουν μπει κανόνες. Για να γίνει ένας αγώνας πρωταθλήματος χρειάζεται αδειοδοτημένο γήπεδο. Το μοναδικό ανοιχτό αδειοδοτημένο γήπεδο είναι της Μαρίνας Γουβιών. Εκεί, που γίνονται οι αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου. Όπως γίνεται αντιληπτό, άλλο να γίνεται αγώνας στο κέντρο της πόλης και άλλο στα Γουβιά. Δεν είναι εύκολο στον κόσμο να έρθει».


Δεν μείναμε στάσιμοι...αναπτυχθήκαμε
Ο ίδιος, αναφέρεται στην δράση της Ομοσπονδίας: «Πετύχαμε την διεύρυνση του αθλήματος, τόσο σε νέες ηλικίες, όσο και εκτός των ορίων της Κέρκυρας. Ειδικότερα ιδρύθηκαν έξι νέα σωματεία στην Κέρκυρα και τρία στην Αθήνα. Σήμερα γίνονται Πανελλήνια πρωταθλήματα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και φύλλα». Και συνεχίζει «Αναπτύξαμε το πρόγραμμα το κρίκετ πάει σχολείο, με τακτικές παρουσίες στα σχολεία της Κέρκυρας, όπου οι μαθητές ενημερώνονται για το άθλημα. Νέοι αθλητές συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και σε camp. Διοργανώνουμε διεθνή τουρνουά, με συμμετοχή ομάδων από χώρες, που έχουν αναπτυγμένο το κρίκετ, όπως Ινδία, Πακιστάν, Ν. Αφρική. Με αυτές τις χώρες, αλλά και με άλλες έχουμε αναπτύξει διεθνείς σχέσεις με πανεπιστήμια και αθλητικούς φορείς. Παράλληλα συμμετέχουμε σε όλα τα διεθνή φόρα της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας κρίκετ. Ενώ η Εθνική μας ομάδα προετοιμάζεται να πάρει μέρος, το ερχόμενο καλοκαίρι στους προκριματικούς του Παγκοσμίου κυπέλλου και άλλα πολλά ων ουκ έστι αριθμός. Όπως γίνεται αντιληπτό όχι μόνο δεν μείναμε στάσιμοι, αλλά αναπτυσσόμαστε σε όλα τα επίπεδα».


Ανάγκη να γίνει το κλειστό στον Πλάντραφο
Διακαής πόθος των ανθρώπων της Ομοσπονδίας είναι η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στον Πλάντραφο σε χώρο, που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Το θέμα είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού στην Κέρκυρα, ο οποίος «είδε με καλό μάτι το κρίκετ και υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα, για πιθανή προκατ κατασκευή». Σύμφωνα με τον Ι. Νικήτα: «Το κόστος κατασκευής δεν θα υπερβαίνει τις 700 χιλ €, ωστόσο το όφελος θα είναι μεγάλο. Αφ΄ενός θα αποσυμφορήσει το ΕΑΚΚ, αφ΄ετέρου θα δώσει τη δυνατότητα στο κρίκετ, αλλά και σε άλλα αθλήματα να πραγματοποιήσουν ακόμα και διεθνείς διοργανώσεις». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε «Η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων είναι ανασταλτικός παράγοντας εξέλιξης του αθλητισμού στην Κέρκυρα».


Το κρίκετ προσφέρει πολλά & παίρνει λίγα
Ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Κ. αναφέρεται στα οφέλη, που ήδη προσφέρει το κρίκετ στην Κέρκυρα, αλλά και στα πολλαπλάσια, που θα μπορούσε να αποκομίσει το νησί, εάν αξιοποιούσε τη δημοφιλία του αθλήματος σε μία αγορά 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Όπως τονίζει : «Δεν είναι λίγοι οι ξένοι επισκέπτες, ιδίως από χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, που επισκέπτονται το νησί για να παίξουν κρίκετ, με σημαντικά οφέλη τόσο για την τουριστική προβολή, όσο και για την αγορά». Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε και στην προσφορά του κρίκετ στην τοπική κοινωνία και κυρίως τη νεολαία. Αφ΄ ενός εξαιτίας της ενασχόλησης με τον αθλητισμό, αφ΄ ετέρου από την πριμοδότηση για τις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, που παίρνουν κάθε χρόνο 40-50 αθλητές των πρωταθλητριών ομάδων σε όλες τις κατηγορίες. Όπως υποστηρίζει «Όλα αυτά, γιατί κάποιοι άνθρωποι με δικά τους έξοδα και κόπους κρατούν τα σωματεία και το άθλημα ζωντανό, χωρίς τη βοήθεια, που προσφέρουν οι τοπικοί φορείς, αλλού». Και σημειώνει «Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί το κρίκετ είναι πολυδάπανο. Να σκεφτεί κανείς ότι μία μπάλα κοστίζει 15€, μία πάλα από 100€ και πάνω, οι γκέτες 40 € κ.ο.κ Και όλα αυτά έρχονται από το εξωτερικό, αφού δεν υπάρχει παραγωγή στην Ελλάδα»


Από το 2028 στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Όπως μας ενημερώνει ο Ι. Νικήτας «Σε λίγες μέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η αναγνώριση του κρίκετ ως Ολυμπιακού αθλήματος και από το 2028 θα συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά την εξέλιξη αυτή το άθλημα θα έχει άλλη αντιμετωπίσει από την Πολιτεία, αφού θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για Ολυμπιάδα. Επιπλέον θα αποκτήσει και μεγαλύτερη δημοσιότητα στη χώρα, με ό, τι οφέλη συνεπάγεται αυτό».


Ιωσήφ Νικήτας
Γεννήθηκε το 1958 στην Κέρκυρα. Ασχολείται με τον αθλητισμό από 7 χρονών. Υπήρξε αθλητής ποδοσφαίρου, μπάσκετ & κρίκετ. Διετέλεσε αρχηγός της ομάδας κρίκετ του Κερκυραϊκού ΓΣ και της Εθνικής ομάδας Ανδρών. Είναι πρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας Κέρκυρας και από το 2004 πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κρίκετ, που εδρεύει στην Κέρκυρα. Έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος της Βαλκανικής Ομοσπονδίας Κρίκετ. Στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΕΛ.Ο.Κ. δεν θα είναι υποψήφιος, εξαιτίας του νέου αθλητικού νόμου, που έχει θέσει όρια στις θητείες των προέδρων Ομοσπονδιών. Ωστόσο είναι βέβαιο, ότι θα συνεχίσει να συμβάλει στην ανάπτυξη του αθλήματος, ως άμισθος σύμβουλος της Ομοσπονδίας.

Πηγή: «Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ»


• Η VASALOS GOALKEEPER ACADEMY εύχεται σε όλο τον κόσμο Χρόνια Πολλά, με υγεία, δύναμη κι αισιοδοξία. Η μοναδική σχολή τερματοφυλάκων που λειτουργεί στην Κέρκυρα, έχει ως υπεύθυνο και προπονητή τον Χρήστο Βάσαλο, που διαθέτει πολυετή εμπειρία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και για εγγραφές: 6930 26 89 43.


•Το πρακτορείο ΟΠΑΠ "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ", της Ελπινίκης Χονδρογιάννη εύχεται σε όλον τον κόσμο χαρούμενες γιορτές, με υγεία. Βρίσκεται στο 3ο χιλιόμετρο της Εθνικής Λευκίμμης, θέση Τσάρου, απέναντι από το παλιό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.
Τηλέφωνο: 26610-80426


• Εγκάρδιες ευχές, για ευτυχισμένες οικογενειακές γιορτές σας απευθύνει το Εμπόριο και η επεξεργασία κρεάτων «ΖΑΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Παράδοση στην ποιότητα, άμεση εξυπηρέτηση και εξαιρετικές τιμές. Η επιχείρηση, σας περιμένει στο Τρίκλινο, πλησίον της διασταύρωσης για Κομπίτσι. Τηλέφωνο: 26610-52223.

 

 

 

 Corfu Corner Radio

Τρίτη
9
Μάρτιος
2021
Σήμερα γιορτάζουν: Αέτιος, Αετός, Αέτης, Αετίς, Αετίνα, Αετίων, Βιβιανός, Βιβιάνα, Βιβιανή, Βίβιαν, Βιβή, Ηλιανός, Ηλιανή, Ηλιάνα, Λιάνα, Ηλιανός, Ηλιανή, Ηλιάνα, Λιάνα, Ιλιάνα, Ιλιάς, Λυσίμαχος, Λυσιμάχη, Ξάνθος, Ξάνθιος, Ξανθιάς, Ξανθούλιος, Ξανθούλης, Ξανθή, Ξανθούλα, Σαράντης, Σαράντος, Σαραντούλα, Σεβηριανός, Σεβηριανή, Σμαραγδένια, Σμαραγδία, Σμαραγδή, Σμαράγδα, Σμαράγδω, Σμαρούλα, Σμαρώ, Σμαραγδούλα, Σμάρα, Σμάραγδος, Σμαράγδης, Σμαραγδένιος, Σμάρης, Φιλοκτήμων, Φιλοκτήμονας

Αθλητικές εφημερίδες

Πολιτικές εφημερίδες

Καιρός και πρόγνωση για κάθε περιοχή
powered by 2pWeb