27/05/2020

Αυγενάκης: «Ο αθλητισμός μπαίνει στην ψηφιακή εποχή»

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παραχώρησε συνέντευξη στον κρητικό ραδιοφωνικό σταθμό Athletic Radio 104,2 όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στο μητρώο εγγραφής ερασιτεχνικών σωματείων, στο θέμα των εκλογών της ΕΠΟ, στην Super League 2 και στα τηλεοπτικά δικαιώματα


Συγκεκριμένα, ας δούμε τι δήλωσε:


Για το μητρώο καταγραφής ερασιτεχνικών σωματείων: "Ο αθλητισμός αποφασίσαμε να μπει στην ψηφιακή εποχή. Για πρώτη φορά στο Υπουργείο Αθλητισμού δημιουργούμε το μητρώο αθλητικών σωματείων και γίνεται μια προσπάθεια για καταγραφή των νομίμων αθλητικών σωματείων σε όλα τα αθλήματα της χώρας. Η δημιουργία του μητρώου είναι μια δυναμική λειτουργία και θα ανανεώνεται χωρίς αποκλεισμούς σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να είναι πλήρη τα δικαιολογητικά τους. Αυτό που ακούμε ότι τους πιέζουμε μέχρι τις 5 Ιουνίου είναι ψέμα. Είναι μια πρώτη ημερομηνία ώστε να προχωρήσουν στην συνέχεια τα μέτρα στήριξης από τον Πρωθυπουργό. Κανένα σωματείο δεν αποκλείεται και κανένας αθλητής. Με το μητρώο θα μπορούν όλοι, γονείς παράγοντες, χορηγοί, τοπικοί φορείς θα γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ποια σωματεία πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις ώστε να αποφασίζουν οι αθλητές και οι γονείς που θα πηγαίνουν τα παιδιά τους. Η προεγγραφή που είναι σε εξέλιξη και έχει ξεπεράσει τις 1.400 προεγγραφές και σχετίζεται με την επανεκκίνηση και τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας. Προτείνω λοιπόν, όσους μας ακούν και εκπροσωπούν ένα σωματείο να προ εγγραφούν μέχρι τις 5 Ιουνίου και ας συμπληρώσουν στην συνέχεια τα στοιχεία που χρειάζεται να συμπληρώσουν μέχρι τα τέλη Ιούνη ώστε να έχουμε μια εικόνα. Δεν έχουμε εικόνα γιατί μιλάμε για ένα ασαφές αριθμό από ομοσπονδία σε ομοσπονδία".

 

Για το γεγονός ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες για την αναγνώριση από την ΓΓΑ: "Το Μητρώο δεν κλείνει για κανέναν και για καμία ημερομηνία. Η 5η Ιουνίου είναι μια ημερομηνία να προ εγγραφούν για όσους ενδιαφέρονται και στην συνέχεια να προσκομίσουν τα υπόλοιπα στοιχεία. Όσον αφορά την αναγνώριση από την ΓΓΑ, είναι νόμος του παρελθόντος. Ξέρετε εσείς πόσα σωματεία είναι νόμιμα στο Ηράκλειο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ; Κατά δήλωση παραγόντων υπάρχει ένα νούμερο όμως δεν μπορεί να αποτελέσει μια βάση. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα - περιορισμός. Στην συνέχεια μπορεί να εγγραφεί ο οποιοσδήποτε ακόμα και αν ιδρύσει τώρα ένα σωματείο, αρκεί να έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα ενώ στην συνέχεια θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για προπονητές και για αθλητές. Όποιος δεν έχει την αναγνώριση από την ΓΓΑ, καλό είναι να την λάβει. Όποιος δεν μπει στο μητρώο δεν έχει πρόστιμο, ούτε κάποια κύρωση. Ο αποκλεισμός από τα πρωταθλήματα δεν είναι δική μας δουλειά".
Για την διαδικασία που ακολουθείται: "Υπάρχουν υγιείς εκπρόσωποι σωματείων που λειτουργούν με νοικοκυροσύνη όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν άλλοι που θέλουν να νοικοκυρευτούν και κάποιοι άλλοι που λειτουργούν με αρνητισμό και προκατάληψη. Δεν υπάρχει καμία διάθεση χειραγώγησης εκλογών γιατί και αυτό ακούστηκε. Ίσα - ίσα που το μητρώο θα είναι προσβάσιμο σε όλους και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Δεν πιέζουμε κανέναν και δεν βάζουμε το μαχαίρι σε κανέναν όμως από την άλλη όταν απαιτείται το δημόσιο χρήμα να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν υπάρχει ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο Υπουργείο κάποιο μητρώο και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην σύσταση του".


Για τις εκλογές της ΕΠΟ: "Η απόφαση διεξαγωγής εκλογών των ομοσπονδιών είναι κυβερνητική και έρχεται από κεντρικότατο επίπεδο και όχι με δική μου απόφαση. Εγώ συμμετέχω σε μια κυβέρνηση όπου όλοι ακολουθούμε τις εντολές του Πρωθυπουργού. Η Κυβέρνηση λειτουργεί συντονισμένα και σε αυτό το θέμα. Η υπόθεση διεξαγωγής εκλογών αφορά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δεν αφορά μόνο υπόθεση του Υφυπουργού Αθλητισμού. Όντως, συμφωνήσαμε τον Γενάρη να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές όμως προέκυψαν πολλά ζητήματα. Αναμένουμε ταχύτατα την ολιστική έκθεση ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ όπως προκύπτει και από το μνημόνιο που έχει υπογραφεί και παράλληλα διαβάζουμε την αλληλογραφία με την ΕΠΟ. Ο νόμος, όπως ισχύει μέχρι τώρα, προβλέπει διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο άρα δεν πειράξαμε τίποτα. Είμαστε εδώ με όλη την καλή διάθεση για να κάνουμε τις επόμενες ενέργειες. Μου ζήτησαν από την ΕΠΟ ή την Λίγκα και αρνήθηκα; Εννοώ την διαχείριση οποιουδήποτε προβλήματος. Ίσα - ίσα που έχουν να λένε ότι τα αντανακλαστικά μας είναι αρκετά γρήγορα και αυτό φάνηκε την περίοδο της πανδημίας όπου εντάξαμε ένα μεγάλο μέρος της αθλητικής οικογένειας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα εξελισσόμενο αθλητικό κίνημα που το έχει ανάγκη η νέα γενιά. Εγώ είμαι διαθέσιμος σε οποιαδήποτε συζήτηση από οποιοδήποτε όργανο".


Για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2: "Πριν από τρεις εβδομάδες περάσαμε μια διάταξη στην Βουλή όπου δίνουμε την δυνατότητα σε κάθε αρχή για το αν επιθυμεί ή όχι την επανέναρξη του πρωταθλήματος όπως η Σούπερ Λιγκ 1 αποφάσισε ομόφωνα ή τυχόν προτάσεις για αναδιάρθρωση. Η Σούπερ Λιγκ 2 πιέζεται, υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις και σε εμάς δεν έχει έρθει κάτι επίσημο. Θέλουμε κάθε αρμόδια αρχή, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα δεδομένα που γνωρίζουν εκείνοι πολύ καλύτερα για κάθε άθλημα και αν υπάρχουν προτάσεις για αναδιάρθρωση τότε να κατατεθούν επισήμως ή αν δεν μπορούν να εξουσιοδοτήσουν την Πολιτεία. Έχουμε το δικαίωμα από το νόμο όμως θέλουμε να έχει τον πρώτο λόγο η διοργανώτρια αρχή".


Για το αίτημα περί εμπλοκής της ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα: "Δεν έχω εικόνα δεδομένου ότι η ΕΡΤ ανήκει στο Υπουργείο Τύπου και έχει ξεχωριστή διοίκηση. Ευχαρίστως εγώ να συνεπικουρήσω όμως δεν μπορώ να δεσμεύσω την διοίκηση της ΕΡΤ που έχει καλύτερη εικόνα. Σε αυτό το θέμα δεν μπορώ να βοηθήσω και δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ. Έχω γίνει δέκτης πολλών ερωτήσεων αλλά δεν είμαι εκείνος που μπορεί να απαντήσει όπως έκανε ο προκάτοχος μου ο κ. Βασιλειάδης. Το καταδίκαζα πριν και το καταδικάζω τώρα αλλά δεν μπορώ να μπω στην διαδικασία συζήτησης σε ένα θέμα που δεν είναι των αρμοδιοτήτων μου".

 

 Corfu Corner Radio

Τρίτη
29
Σεπτέμβριος
2020
Σήμερα γιορτάζουν: Κυριάκος, Κυριάκης

Αθλητικές εφημερίδες

Πολιτικές εφημερίδες

Καιρός και πρόγνωση για κάθε περιοχή
powered by 2pWeb