07/03/2019

Αντίστροφη μέτρηση για την θεσμική επαναλειτουργία του Συνδέσμου Διαιτητών

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας υφίσταται μεν, αλλά είναι σαν να... μην υπάρχει, καθότι δεν έχει αρμοδιότητες ή επιρροή στα διαιτητικά πράγματα του νησιού. Κι αυτό, διότι η ΕΠΟ δεν αναγνωρίζει την Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας (ΟΔΠΕ), άρα κατά συνέπεια οι κατά τόπους ΕΠΣ δεν αναγνωρίζουν επισήμως τους εκάστοτε Συνδέσμους Διαιτητών. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται ν' αλλάζει άρδην!


Την Τετάρτη (6/3) το βράδυ, ψηφίστηκε από τη Βουλή το νέο Νομοσχέδιο, το οποίο -μεταξύ άλλων- προβλέπει την θεσμική λειτουργία της ΟΔΠΕ και των τοπικών Συνδέσμων Διαιτητών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μετά από πολύ καιρό, ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας παύει να είναι απλός θεατής των εξελίξεων κι ετοιμάζεται να αναλάβει ενεργό ρόλο.


Εδώ να ανοίξουμε μία παρένθεση και να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι ΕΠΣ είχαν αγαστή συνερηασία με τους κατά τόπους Συνδέσμους Διαιτητών. Στην Κέρκυρα, όμως, η ΕΠΣΚ απέφευγε να συνεργαστεί με τον εδώ Σύνδεσμο, με αποτέλεσμα η κερκυραϊκή διαιτησία να καταντήσει σε... μαύρο χάλι! Αποσυντέθηκε πλήρως κι έγινε τελείως αναξιόπιστη!


Σύντομα, λοιπόν, με την εφαρμογή του νέου Νόμου, ο έλεγχος της κερκυραϊκής διαιτησίας αναμένεται να φύγει από την ΕΠΣ Κέρκυρας και να επιστρέψει εκεί όπου ανήκε, δηλαδή στον Σύνδεσμο Διαιτητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας. Μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές που θα γίνουν, είναι οι εξής:


1. Οι διαιτητές του νησιού θα διαγραφούν από μέλη της ΕΠΣΚ και θα εγγραφούν στα μητρώα του Συνδέσμου Διαιτητών, όπως ίσχυε και παλαιότερα.


2. Η σύνθεση της Επιτροπής Διαιτησίας, που θα ορίζει τις διαιτητικές τριάδες των αγώνων, δεν θα ορίζεται πλέον από τον Πρόεδρο της ΕΠΣΚ, αλλά από το Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαιτητών.


3. Τα ποσοστά των διαιτητών δεν θα παρακρατούνται πια παρανόμως από την ΕΠΣ Κέρκυρας, αλλά θα πηγαίνουν εκεί που ανέκαθεν έπρεπε να πηγαίνουν, δηλαδή στο ταμείο του Συνδέσμου Διαιτητών.


4. Θα οργανωθεί το σώμα των παρατηρητών διαιτησίας, που θα απαρτίζεται κυρίως από τα στελέχη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαιτητών.


5. Τα δευτεριάτικα μαθήματα των ρέφερι του νησιού, δεν θα πραγματοποιούνται πλέον σε... αίθουσες Δημοτικών Σχολείων ή στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΚ, στο Κανόνι, αλλά θα γίνονται στα γραφεία του Συνδέσμου Διαιτητών, στο ΕΑΚ Κέρκυρας, όπως και παλαιότερα.


6. Θα γίνει αξιολόγηση και ξεσκαρτάρισμα του διαιτητικού δυναμικού, ούτως ώστε να... πάνε σπίτι τους οι ανίκανοι και ακατάλληλοι ρέφερι.


7. Οι ορισμοί των διαιτητών των αγώνων θα ανακοινώνονται και δεν θα είναι μυστικοί και αδιαφανείς, όπως συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της ανόητης τακτικής της ΕΠΣΚ.


8. Θα διοργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια διαιτητών και θα λειτουργήσουν Σχολές Διαιτησίας, για την ανάδειξη νέων ρέφερι, ενώ ενδέχεται να επανέλθουν στην ενεργό δράση ορισμένοι από τους διαιτητές που τα τελευταία χρόνια απέχουν, εξαιτίας της συμπεριφοράς της Ένωσης.


Με την εφαρμογή του νέου Νόμου, η κερκυραϊκή διαιτησία θα επιστρέψει στο «σπίτι» της και θα πάψει να ελέγχεται από την ΕΠΣ Κέρκυρας, δηλαδή από τους παράγοντες. Οι διαιτητές πλέον θα διοικούνται και θα ελέγχονται από διαιτητές. Δεν θα είναι πια το... πιόνι της Ένωσης και η Διοίκηση Ποζίδη θα χάσει το σπουδαιότερο «όπλο» της. Με την επανενεργοποίηση του Συνδέσμου Διαιτητών, η κερκυραϊκή διαιτησία εκτιμάται πως θ' αλλάξει επίπεδο, θα οργανωθεί πολύ καλά, θα αναβαθμιστεί και θα επανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία.


Παράλληλα δε, στον Σύνδεσμο Διαιτητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας θα δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσει δια της νομικής οδού τα ποσοστά των διαιτητών, τα οποία παρανόμως η ΕΠΣΚ παρακρατεί και οικειοποιείται την τελευταία δεκαετία.


• Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

 

 
Corfu Corner Radio

Τρίτη
21
Μάιος
2019
Σήμερα γιορτάζουν:

Αθλητικές εφημερίδες

Πολιτικές εφημερίδες

Καιρός και πρόγνωση για κάθε περιοχή
 Δημοσκόπηση
Ποια ομάδα κατά τη γνώμη σας θα κατακτήσει φέτος τον τίτλο στην Α1΄Κατηγορία;
Θιναλιακός
Αστέρας Πετριτή
ΟΦΑΜ
Άλλη ομάδα
Συνεργαζόμενα sites
powered by 2pWeb